OffNews.bg

ПП-ДБ упорстват за извънредното заседание за пенсиите, не позволяват ''игрички с пенсионерите''

"Продължаваме промяната - Демократична България" продължават да настояват за извънредно заседание на парламента по повод планираното през юли увеличение на пенсиите, въпреки уверението на служебното правителство, че то ще се случи според заложените в бюджета параметри.

По думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в петък служебното правителство е взело решение пенсиите да се увеличат с 10%, а не със заложените в държавния бюджет 11%. От ПП-ДБ в неделя се противопоставиха срещу решението, след което днес правителството окончателно реши увеличението да е с 11%, каза той. 

"След като ние казахме - дадоха крачка назад. Ще ги задължим да изпълнят заложеното в бюджета чрез гласуване в пленарната зала на парламента, така че да сме сигурни, че няма да откраднат 100 млн. лв. от пенсионерите", каза Кирил Петков пред журналисти на предизборно събитие в Шумен. 

По думите му служебното правителство твърде често сменя мнението си. Той даде пример и с решението за строеж на частна детска болница, от което кабинетът "Главчев" впоследствие се отказа.

"Въпреки че сега казват, че ще качат пенсиите с 11%, ние им нямаме доверие. Няма да позволим да се случват такъв тип игрички с парите на пенсионерите", коментира Петков.

Според него в Народното събрание ясно ще се види кои политически формации няма да гласуват за подкрепата на пенсионерите и "ще искат тези пари да бъдат откраднати".

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов добави, че "казано на булевареден език служебното правителство се е опитало да мине тънко".

"Затова насочихме прожектора. Ако не бяхме реагирали на това нещо, нямаше да отстъпят", каза Атанасов.

Предложението на ПП-ДБ е извънредното заседание на Народното събрание да бъде утре от 10 часа. Засега изпълняващата длъжността председател на НС Росица Кирова не е потвърдила окончателно дали ще уважи искането им. ПП-ДБ предлагат да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев по повод увеличението на пенсиите, както и да бъде гласувано проекторешение, задължаващо  Националния осигурителен институт да подкрепи решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11%.