OffNews.bg

ПП-ДБ отхвърлиха поканата от днес за днес: Няма да преговарят с ГЕРБ

"Продължаваме промяната- Демократична България" няма да участват в преговорите за съставяне на правителство днес. Това става ясно от писмо на  коалицията, изпратено до първата политическа сила, която от днес започва преговори с парламентарно представените партии.

В писмото си обединението благодари за поканата, но посочва, че ще бъде "силна проевропейска опозиция". 

Уважаемо ръководство на ГЕРБ,

Благодарим за отправената покана от днес за днес.

ПГ на ПП-ДБ няма да участва в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъде силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България.

В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ ще има конструктивно поведение и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в нашата програма.

Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната.

В събота съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков написа във Фейсбук профила си, че "без нас Бойко Борисов няма да е премиер".  Малко след обявяването на резултата от вота за български парламент, на който стана ясно, че ПП-ДБ е трета политическа сила с 39 депутати, Петков обяви, че коалицията ще е опозиция и призова избирателите да гледат реванша.

"Ще се борим срещу всеки момент на корупция или всеки инцидент на корупция или кражба. И ще направим всичко възможно така, че нашите реформи, които сме си заложили и мечтали - да продължат", закани се тогава Кирил Петков.

ГЕРБ–СДС изпрати до партиите от 50-ото Народно събрание покани за срещи, на които да обсъдят бъдещото управление. Разговорите с ПП-ДБ трябваше да започнат в 15 ч. Изпратените покани предлагат срещите да бъдат проведени в поредност според електоралната тежест на партиите на последните избори. Така днес ГЕРБ ще разговаря с ДПС (13 ч.) и "Възраждане" (17 ч.). За утре, 18 юни, са насрочени срещи с БСП (11 ч.), ИТН (13 ч.) и "Величие" (15 ч.).