OffNews.bg

Почина един от убийците на Александър Литвиненко

Руският агент Дмитрий Ковтун, който бе обвинен от властите на Обединеното кралство в смъртоносното отравяне на бившия руски шпионин Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г., почина на 57 години, предаде Асошиейтед прес.

Новината беше съобщена бе съобщена Андрей Луговой, който също бе обвинен от британските власти в убийството на Литвиненко, Луговой в момента е депутат в руския парламент. Ковтун е починал в болница в Москва от причинена от Ковид-19 болест.

Британското разследване на смъртта на Литвиненко заключи, че Ковтун и Луговой са убили Литвиненко и че руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил тази операция. Европейският съд по правата на човека подкрепи британските заключения. Кремъл ги отрече. Ковтун и Луговой - също.

Бившият агент на КГБ, Литвиненко избяга от Русия през 2000 г. Той заживя в Лондон. Стана известен в изваждането наяве на корупцията и на връзките с организираната престъпност в руското разузнаване.

Пред ноември 2006 г. той се разболя тежко, след като пил в хотел в Лондон чай с двама руснаци. Литвиненко почина три седмици по-късно. В чая му бяха открити следи от радиоактивния изотоп полоний-210.