OffNews.bg

Плевнелиев: Със Захариева реформата в правосъдието ще продължи на висока скорост

Ако Екатерина Захариева получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти при посещението си в Смолян, съобщава "Фокус". Той коментира номинирането на началника на кабинета му за правосъден министър.

„Номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието на България е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие чрез диалог и чрез национално отговорен подход, чрез институционално сътрудничество на всички – от президента, през МС до Парламента и съдебната власт”, каза Плевнелиев.

Държавният глава каза още, че Екатерина Захариева има висока международна репутация. "Свидетели сме на конституционни промени, те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни”, каза още президентът и коментира, че предстои приемането на Закона са съдебната власт и на процесуалните закони, които са не по-малко важни за съдебната реформа в България.

„Съгласен съм с нейната (на Екатерина Захариева, бел. ред.) оценка, че това е реформата на реформите на България. Ако не придвижим напред реформата в българското правосъдие, няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем”, коментира още президентът. Според него, правната несигурност е предпоставка за бедност. Той каза още, че е съгласен с оценката на Захариева, че трябват последователни усилия. „Има стратегия, която беше подкрепена в НС, сега има и конституционни промени, които са факт.

Той обясни, че съдебната реформа има и своето много силно международно отражение. "България не е сама в своите усилия да реформира българското правосъдие – заедно с ЕК, заедно с Венецианската комисия, заедно с държавите, наши партньори и членки на ЕС ще постигнем това правосъдие, което искаме", каза той. По думите му 94 % от българските граждани очакват справедливост и ефективно правораздаване.

„Те не се доверяват на системата на правораздаване. Затова мога да гарантирам, че като президент ще положа всички усилия, ще бъда денонощно на разположение, ще бъда партньор, ще бъда инициатор, ще бъда заедно с всички институции, граждани, неправителствени организация по пътя на продължаването на съдебната реформа. Няма друга алтернатива. 2016 година трябва да бъде годината реформата на реформите, а именно реформата на съдебната реформа, допълни”, още Плевнелиев.