OffNews.bg

Плевнелиев: Борисов не трябва да се кандидатира за президент и да играе играта на Радев

Бившият президент Росен Плевнелиев е отказал на Бойко Борисов да се кандидатира за президент от ГЕРБ, стана ясно от интервю на Плевнелиев пред Нова ТВ.

"Имахме честен разговор, казах му, че не е времето за такива политици като мен, които са попили от мъдростта на невероятни демократи. Гласоподавателят в България е решил, че с високо вдигнат юмрук трябва популизмът да бие в тази държава", заяви той.

Плевнелиев отново повтори, че Петър Стоянов би бил един вълшебен президент на България, но е отказал от самото начало.

На въпрос кой от ГЕРБ е подходящ да влезе в президентската надпревара, държавният глава (2012 - 2017 г.) изброи: Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Даниел Митов, Димитър Николов.

"В никакъв случай Бойко Борисов не трябва да играе играта на Румен Радев. Тази измислена от сценаристи - агенти на ДС, генералска битка, е безумна и безсмислена. Това е битка за живота на Румен Радев, защото отвъд битката с Борисов, няма нищо", коза още той. 

Според него бившият премиер не трябва да се кандидатира за президент, за да покаже мъдрост, интелектуална култура и за да покаже, че не може едни президент с високо вдигнат юмрук да управлява. 

По думите му тази битка се води по незаконен и противоконституционен начин от Радев: "Той наруши Конституцията десетки пъти". 

Плевнелиев посъветва Борисов да продължа да прави това, което е правил и да се поучи от грешките си.

"Да се върне в партията си, да я подкрепи, защото тази партия има бъдеще", заяви той.

Според бившия президент Борисов не може да бъде отново министър-председател, но може да заздрави партията си. 

"Когато президентът излезе и каже, че България е управлявана от мутри, мафия и как България била супер корумпирана, единственото, което прави, е да съсипва собствената си държава. Чуждестранните инвестиции в момента са 0%. За това виновен е държавният глава. Той назначи дясната си ръка за министър-председател. Борисов е демократ, а Радев - автократичен лидер, който не спазва Конституцията", подчерта Плевнелиев и призова гражданите да си дадат сметка докъде би довел втори мандат на Радев.

Според бившият президент една от грешките на Борисов е била липсата му в Народното събрание: 

"Вероятно е трябвало да ходи по-често, да обяснява политиките си, защото много хоро го обвиняват, че не е стъпил в парламента".

Бившият държавен глава допълни, че трябва всичко да се провери и да излезе наяве от управлението на ГЕРБ.

"Ние направихме същото, извадихме всички поръчки. Аз съм "за" пълната прозрачност", обясни още той. 

По думите му е време ГЕРБ, Демократична България и ДПС да извадят фигури, които са точно обратното на това, което Радев прави:

"Представете си един демократ - мъдър, спокоен, убеден. Трябва ни президент, който да ни лекува - може да бъде голям лекар на България. ГЕРБ трябва да излъчи за вицепрезидент човек от партията."