OffNews.bg

Плевнелиев: България е в риск, сред възможните следващи цели на Русия са Балканите

България днес е изложена на риск, защото една от възможните следващи цели на Русия са Балканите. Няма по-сигурен начин трайно да се дестабилизира Европа от слаби и оспорвани Балкани. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в авторка статия, публикувана в "Капитал". 

Много от държавите в региона могат да бъдат дестабилизирани отвътре чрез националисти, олигарси, корупция, пропаганда и енергийна зависимост, допълва той.

"Кремъл използва олигарсите, зависимите медии, липсващата правова държава и каналите за влияние от времето на комунизма. Вярно е, че комунистическите тайни служби бяха закрити, но агентите и мрежите им продължават да съществуват", пише още Плевнелиев.

По думите му по време на Студената война Съветският съюз има много съюзници, а сега Русия е в изолация.

Сега Путин знае много добре ние какво няма да направим, но ние изобщо не знаем на какво още е способен той, категоричен е Плевнелиев.

"Смисълът на руската хибридна война не е да отстреля противника, а да го дестабилизира и да го направи зависим. За да запазим свободата на България днес, повече от всякога трябва да я направим силна. Това означава не месии и силни лидери, а силни институции - работеща съдебна система и държавна администрация", пише държавният глава.

Той подчертава, че причината да говори за Русия не е някаква криворазбрана омраза, а защото искрено иска тя да стане силна демократична държава, в която живеят свободни хора, което би я направило и ценен партньор на България. 

Плевнелиев е категоричен, че в света в момента няма Студена война, а студен мир. 

"По време на Студената война светът имаше някакъв баланс, след нейния край - също, макар и по-различен. Днес баланс няма, сигурност и предвидимост - също. Брекзит и изборът на Тръмп за президент на САЩ са поредното доказателство за това", казва Росен Плевнелиев.

"Аз наричам тази съвсем нова, непозната фаза на геополитическо противоборство "студен мир". Той е по-лош, по-опасен и по-непредсказуем от състоянието на студена война", посочва Плевнелиев, като уточнява, че сега никой не се стреми към война, но част от методите на Студената война са тук - политика на великите сили и техните сфери на влияние, политика на насилствена промяна на граници, политика на дестабилизация, но този път усилени с безпрецедентна пропагандна и хибридна война.