OffNews.bg

"Пичът" Мая Манолова запази поста си

След повече от три часа дебати, с 57 гласа "за", 106 "против" и един "въздържал се" парламентът отхвърли искането на ГЕРБ за предсрочно отстраняване на Мая Манолова от поста й на зам.-председател на Народното събрание.

Мотивите на ГЕРБ

Владимир Тошев от ГЕРБ обясни мотивите за искането на опозицията. Според хората на Борисов Манолова се държи арогантно и злоупотребява с правомощията си на зам.-председател на парламента. Особено "обидени" са ГЕРБ от държанието на Манолова вчера, когато в залата се гледаше законът за МВР и проекторешението за създаване на анкетна комисия, която да проучи срещите на президента Плевнелиев с ЕРП-тата.

"Предлагате да ни ръководи човек, който не можа да култивира в себе си необходимите изисквания и политическа култура, за да осигури условия за политически дебат и нормален конструктивен диалог", каза Тошев и изтъкна, че Манолова е наложила цензура на опозицията.

От ГЕРБ се оплакаха, че Манолова не спазва правилника и прекъсва депутатите, репликира ги и ги коментира.
Хората на Борисов са направили справка и са установили, че в рамките на 42-рото Народно събрание Манолова е говорила 21 часа, което, според Тошев, сумарно надвишава времето, през което е говорила цялата левица.

"По правилник председателят има право да прекъсне народния представител, когато изказващият се обижда Народното събрание, народни представители или държавния глава. Но само тогава тя не се възползва от тази възможност, за да прекъсне народния представител от "Атака", който обиди всички нас и нарече с неприлични думи държавния глава", каза Владимир Тошев.

Контра

В защита на Манолова се произнесе председателят на парламента Михаил Миков. То нарече искането за оставка на Манолова "пореден опит за дестабилизиране работата на Народното събрание", а мотивите на ГЕРБ - "несериозни".

Той цитира извадки от стенограмата на вчерашните два пленарни дни, които визираха в мотивите си ГЕРБ. Според данните на Миков при дискусията за анкетната комисия ГЕРБ са говорили 20 минути, ПГ "Атака" - 17 минути, а "Коалиция за България" - 20 минути. При дискусиите по закона за МВР Веселин Вучков е говорил 33 пъти, а Красимир Ципов се е изказвал 28 пъти. По думите на Миков обвинението, че Манолова налага цензура, е "признание на интелектуално безсилие при намиране на сериозни мотиви".

"Очевидно е, че дребните интригантски похвати, присъщи за ГЕРБ - не само в парламента, а и извън - да коментира, да отхвърли, да не докаже, са част от това, върху което ГЕРБ вегетираше от своето създаване и до днес, когато вече е към заника си. Защото една политическа формация, която подменя политиката с процедура, политическата дискусия -с политическа интрига, интригантството, когато се превръща в оръжие за политическо поведение, рано или късно хората го оценява. Убеден съм, че в следващите месеци ще получавате все по-обективна и за вулгарната политическа простащина, и за несериозното отношение към 42-рото Народно събрание, и за онези заблуди, които, използвайки охотно, медии, които са предразположени към такъв тип интересно поведение, разнасят сред по-широката публика", каза Михаил Миков.

Опит за реконтра

От редиците на ГЕРБ "изригнаха" срещу заключенията на председателя Миков.

"Аз разбирам опитите на председателя Миков да защити другарката си", каза ехидно депутатът на ГЕРБ Владислав Николов, според когото именно Миков се е изправил на трибуната, защото никой друг не е искал да защити Манолова.

"Спомням си, че г-жа Манолова се изяви в ролята не само на лош зам.-председател на НС, но и в разследващ журналист и лош доносник по предните избори. Неслучайно тя е толкова слаба като зам.-председател за това Народно събрание. Каква е ролята на нея като зам.-председател, не трябваше ли тя да води законите, и правилата, и нормите на поведение", попита риторично Николов.

За пореден път ГЕРБ припомниха, че са първа политическа сила.

Станислав Иванов подчерта, че не председателят Миков е този, който ще съди поведението на ГЕРБ, а избирателите.

Владимир Тошев изтъкна, че лошият в тон в парламента е не заради поведението на ГЕРБ, а заради факта, че кворумът на управляващите зависи от "Атака", поради което ръководството на Народното събрание толерира поведението на националистите.

"Майче, любов моя..."

"Г-жо Манолова, извини им се най-накрая за тези костинбродски бюлетини, които бяха разкрити, за да ти простят и да не ти искат повече оставката", призова депутатът от "Коалиция за България" Георги Мърков.

Той се обърна към опозицията с въпроса "Какво искате от Мая Манолова, бе?" и уточни, че самият той се е замислял за оставката на червеното острие, но защото е прекалено търпелива към поведението на ГЕРБ.

Още по-далеч в личните обръщения към червеното острие стигна колегата й Кирил Добрев.

"Знам от личен разговор с мъжете от ГЕРБ, че те й завиждат, даже г-н Ципов й завижда, знам. Майче, не се притеснявай, любов моя, камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове! Тя не мъжко момиче, тя е просто пич", заключи Кирил Добрев.

Йордан Цонев от ДПС пък заяви, че неговата парламентарна група няма да участва в дебатите, защото според тях искането на ГЕРБ е "фарс".

Това не е първият път, в който ГЕРБ иска оставката на червеното острие от поста на зам.-председател на парламента. В началото на декември от ГЕРБ се оплакаха, че Манолова използвала срещу техните депутати "груба сила".

Мая Манолова за селските мегдани в Кюстендилско

Червеното острие заяви, че не се притеснява от обвиненията на опозицията, защото според нея "историята е съшита с бели конци". Тя е категорична, че обвиненията на ГЕРБ не почиват на мотиви.

"Как съм водила пленарното заседание абсолютно не интересува депутатите от ПГ ГЕРБ. Искат ми оставката за воденето на две пленарни заседания - на 7 и 8 май, като, забележете, аз изобщо не съм седяла на парламентарната трибуна и не съм водила и за минута парламентарното заседание на 7 май. Как водя и дали изобщо водя пленарните заседания - това определено не интересува вносителите на това искане, важното е да има искане за оставка", категорична бе червеното острие.

Тя коментира, че ГЕРБ не изтъкват причини, а основанията им почиват на обиди.

"ГЕРБ продължиха с обидите и извън тази зала, когато обясниха пред журналистите за селския мегдан в Кюстендилско и за Дупнишката правна школа. (...) Съветвам ви да не иронизирате хората, които живеят в селата, особено тези, които живеят в кюстендилско, защото те са достойни български граждани, не по-малко достойни от седящите в тази зала", каза Манолова.

Тя се обърна към ГЕРБ и с призива да не споменават нито една правна школа, докато не се научат да напишат проект за решение без грешка.

"Съветвам ви да да не споменавате нито Дупнишката, нито Плевенската, нито Монтанската правни школи до момента, в който не напишете нито един проект без грешка, защото, колкото и да е парадоксално, проектът за решение, който сте внесли с искане за моето освобождаване, който се състои от един параграф, е също с грешки, защото се позовава на несъществуващ ред", каза зам.-председателят на Народното събрание.