OffNews.bg

Петков на протеста на 'Възраждане', плътни ограждения около парламента (видео)

С около 500 демонстранти и засилено полицейско присъствие пред Министерския съвет започна протестът на "Възраждане" срещу COVID мерките. Част от хората са дошли в София специално за събитието.

OFFNews следи на живо събитието:

13:35

Хората се разотиват, някои се отправят към автобусите.

13:20

Организаторите благодарят на протестиращите и те започват да се разотиват. На микрофона се чува, че „Възраждане“ ще продължи да се бори за премахването на тестовете за децата в училищата в рамките на един месец (Властите вече обявиха, че всички мерки срещу COVID ще паднат до 20 март, дотогава се очаква и отпадане на тестовете за учениците – бел.ред.).

13:00

Множеството е пред Народното събрание. Костадинов коментира, че то никога не е било оградено по този начин и прилича на кошара.

Полицията зад огражденията държи каските в ръце и не носи щитове.

12:30

Протестиращите се отправят към парламента, около който има плътни прегради и полицейски кордон.

11:30

Премиерът Кирил Петков отиде пеш при протестиращите и застана на трибуната до Костадин Костадинов, предаде репортер на OFFNews.

"Кога ще бъде премахнато тестването в училище", попита Костадинов, докато от множеството се чуха освирквания, когато Петков застана на стълбите на бившия Партиен дом.

„Кажете дали друг път сте имали министър-председател, който да дойде на протеста? Дойдох тук при вас, защото ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно, иначе доникъде няма да стигнем.

Ако искате да имаме силна държава, тя трябва да работи заедно с гражданите си. Стига сме се делили на хиляди парчета, стига сме говорили с езика на омразата.

Продължавайте да протестирате, протестът е важен начин на комуникация, благодаря ви!“, обърна се към протестиращите премиерът. 

В крайна сметка Костадинов заяви, че Кирил Петков е направил нещо, което никой досега не е правил: "Протестирали сме много пъти на това място и никога не е идвал министър-председател при нас, това е нещо което ние приветстваме го", каза лидерът на "Възраждане". 

"Формата на протест е важна. Ама трябва да си говорим, а не да се мразим. Нашето правителство не го е страх да си говори с народа", каза още премиерът и припомни, че до 20 март се очаква COVID мерките у нас да отпаднат.

11:00

Протестиращите скандират "Оставка" и "Махайте маските" под прозорците на правителствената сграда. В същото време около парламента, където днес са министрите и депутатите, за да гледат държавния бюджет, са поставени метални полицейски ограждения. На микрофона Деян Николов от "Възраждане" заяви, че органите на реда са прибрали телефони и техника на демонстранти на входовете към площада.

Снимки: Елена Николова