OffNews.bg

Пеевски тръгнал на работа заради нуждата да догоним Европа

„Визията на ДПС за участие в политиката е да подкрепя всеки, който ще изпълни приоритетите от програмата за ускорено развитие на България. Делян Пеевски заради това започна да ходи на работа всеки ден. Той има роля в изработването й и ние от вчера започнахме да я изпълняваме“, посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. В предаването "Панорама" по БНТ той заяви, ДПС започва разговори с всички политически сили за постигане на консенсус за приоритетите на страната, но не смята да се съюзява с ГЕРБ или друга партия. А България трябва да се движи към Европа по програма за ускорено развитие, но не и от предсрочни избори. 

„Ние от 2 години говорим, че страната ни има нужда от програма за ускорено и догонващо Европа развитие – европейските доходи и стандартите. Резултатът от изборите не предполагат предсрочни избори, но предполагат промяна – защото ниската избирателна активност е шамар за всички, тя показа, че хората искат промяна, не рязка, но я искат“, посочи Цонев. Той лично изчислил, че с икономически растеж от 2-3% годишно ние точно 150 г. ще догонваме Европа. „Защо се случва това – първо, формулата на коалиционното управление 121 плюс депутати и някакъв сбор от програмите на партньорите не работи, в тях няма фокус. Образованието не е фокус, те имат 10 приоритета, но без фокус“, каза депутатът.

Той заяви, че ДПС започва разговори с политическите сили с намерението от отделните им програми да се изведат 2 или 3 приоритета, зад които да застанат всички – „образование, демографска криза и решаването й, но не с някакви добавки, надбавки и т.н., а в целия й аспект – здравеопазване, образование, работа, доходи“. Третият приоритет за хората на Доган е „ускорен растеж, който пипва определени лостчета на икономиката, а не цялата“.

Запитан от водещия иска ли ДПС да стане официален съюзник на ГЕРБ, Цонев заяви, че партията не желае да се съюзява с никого, а само да се говори за тази програма, основните политически сили да изведат приоритетите и да се работи по тях. Част от въпросната програма за догонването на Европа били и намаляването на ДДС за хляба, строителството на детски градини и по фискална възможност те да са безплатни за децата. „Има пари – 2 милиарда за саниране, а само 500 милиона лева са 500 детски градини. Само трябва да се разберем, че ще го правим. Това е лостчето – натискаме го и го ускоряваме. Следващата стъпка е дигитализацията на средното образование – всеки да излиза с професия, не с айфон в ръка. Висшето образование – бизнесът постоянно казва, че основният проблем е липсата на кадри. Така е, защото университетите бълват кадри, които не са нужни на бизнеса“, обясни депутатът.

В коментар за намаляването на ДДС за хляба Цонев подчерта, че в ДПС никога не били популисти – в Румъния и Гърция го намаляват и за други стоки, уточни той. „Ние сме регионален пазар и си даваме сметка, че ще станем неконкурентни, в Румъния е по-евтино агнешкото, в България зеленчуците са по-евтини от тези в Румъния и затова търговията върви в куфари, идете на Дунав мост да видите каква търговия върви“, каза депутатът. И допълни, че така можело да се започне и битката за доходите. Накрая увери, че е напълно възможно различните партийни програми да се съгласуват, да се изведат приоритетите на държавата и „ако зад тях не може да застане националният политически естаблишмънт, значи той не става за нищо“. „Не е работа една партия да казва на другата „вие сте корумпирани“, а другата да отговаря „ми вие какви сте“. Напълно възможен е националният консенсус“, категоричен беше Йордан Цонев.

В началото депутатът не пропусна да поздрави мюсюлманите с настъпващия Рамазан байрам, след което отчете задачите на партията по време на предизборната кампания. Централният лъч, воден от лидера Мустафа Карадайъ, провел 146 срещи в 146 населени места, участниците стиснали десетки хиляди ръце и резултатът се оказал много добър за ДПС. „Поставихме си 4 цели – първата, да затворим раните от проекта дубликат Местан, тя е постигната, партията му има 6 000 гласа. Това не стана от само себе си – председателят Карадайъ 2 г. не е почивал, обикалял е всички градове и села, където има наши избиратели, и се е срещал само с тези, които се бяха отцепили, разсърдили и гласували не за ДПС. Това е къртовска работа и резултатите са налице“, посочи Цонев. Втората задача била ДПС да си върне третото място – и тя била успешна, тъй като националистите имали сборно 2 пъти по-малко гласове от тези на движението. И третата изпълнили - да получат повече гласове от парламентарните избори през 2017 г., сега те се вдигнали с 10-12 000 повече и така ДПС станало единствената партия, увеличила подкрепата си. „И четвъртата, най-важната – да проверим настроенията и да промотираме нашата програма и виждането ни за промяна на формулата на управлението“, и тя била постигната.