OffNews.bg

Партията на Стефан Янев пусна руска снимка на жена с рубли в защита на лева от еврото

ТВЪРДЕНИЕ:

Фейсбук страницата “Български Възход” публикува позиция против въвеждането на евро в България, илюстрирана със снимка на възрастна жена, която отброява монети:

“Български възход” е политически проект в процес на регистрация, оглавен от бившия служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев. Макар да не е отбелязана като официална страница на бъдещата партия, този статус със снимка е споделен в профила на лидера на формацията Стефан Янев.


Източник: Фейсбук профил на Стефан Янев

ПРОВЕРКА:

Потребители в социалните мрежи изразиха съмнения дали снимката всъщност е с български източник. Проверка на Factcheck.bg показа, че фотосът е използван многократно в различни сайтове и социални мрежи през последните няколко години.

Снимката е използвана през 2020 г. в българския сайт The Bulgarian Times:

С онлайн инструмента на Google за търсене по критерий снимка през 2016 и 2018 г. фотосът е публикуван в рускоезични издания:

Снимката е публикувана и през 2015 г. в руския сайт gazeta.ru, които пишат по темата за пенсиите на руснаците. За автор е посочен Руслан Кривобок от руската информациоана агенция (РИА) "Новости". Заради войната в Украйна, Европейският съюз забрани достъпа до някои руски медии, включително и до ria.ru.

Справка в сайта на държавната “Банк Росии” показва, че монетата в дясната ръка на възрастната жена изглежда като монета от 5 рубли.


Източник: https://www.cbr.ru/eng/cash_circulation/coins/5rub/

Статусът на Фейсбук страницата “Български Възход” не е достъпен от сутринта на 29 май. Снимките от екран са направени от Factcheck.bg ден по-рано.

Проверено:

Снимката към публикацията на “Български Възход” е подвеждаща. Фотографията е използвана да се илюстрира позиция против въвеждането на еврото в България. Но всъщност снимката е с руски източник и показва жена, която брои рубли.

Factcheck.bg