OffNews.bg

Парламентът ще гласува провала на първия мандат за правителство

На извънредно заседание днес парламентът ще гласува мандатът за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел да бъде обявен за неуспешен.

Очаква се от ПП-ДБ да обявят предложението си към ГЕРБ-СДС да предложат „взаимноприемлив“ кандидат за министър-председател  с техния втори проучвателен мандат. 

Габриел внесе заявлението си в НС, че се оттегля от изпълнение на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, вчера в 9:09 ч. Председателят на парламента Росен Желязков насрочи извънредното заседание с една-единствена точка - проект на решение мандатът да бъде обявен за неуспешен. Гласуването е необходимо, за да може президентът Румен Радев да връчи втория мандат на ПП-ДБ. 

ПП-ДБ ще покани Мария Габриел да оглави отново кабинет, излъчен с мандат на коалицията. От решението ѝ ще зависи дали ПП-ДБ ще задържи мандата за 7 дни или ще го върне предсрочно. Ако тя откаже и няма желание от страна на ГЕРБ-СДС за подновяване на преговорите - ПП-ДБ ще се стреми предсрочните избори да са заедно с европейските.