OffNews.bg

Парламентът бламира за последно президента Първанов

Парламентът отхвърли последното вето върху законови текстове, наложено от президента Георги Първанов, на днешното си заседание. Това стана малко след като новият държавен глава Росен Плевнелиев и вицепрезидентът му Маргарита Попова положиха клетва в Народното събрание пред депутати, министри и дипломати.

Ветото на Първанов от 15 декември беше върху текстове от Кодекса на труда, приети от парламента. С тях се завишават значително изискванията за брой  членове за национална представителност на синдикалните и работодателските организации. Заради тях Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) и Български съюз "Възраждане" губят представителност и затова отпадат от Националния съвет за тристранно сътрудничество. В този консултативен орган към Министерския съвет представители на държавата и представителните синдикални и работодателски организации дават становищата си по всички предлагани промени или новости в сферата на социалната политика. Българската търговско-промишлена палата (БТПП) също отпада от НСТС, но заради друга промяна в критериите за представителност. Според текстовете, приети отново при гласуването в парламента, представителните организации не трябва да извършват дейности, изрично възложени само на нея със закон. БТПП издава карнети ТИР, баркодове и сертификати за произход на стоки.

В мотивите на президента Първанов за налагане на вето се посочва, че новите критерии нарушават конституционни права и международно-правни ангажименти, поети от българска страна. Според президента ограничаването достъпа на организациите до тристранния съвет ограничава и социалния диалог в страната. "Нецелесъобразно е изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 000 осигурени по трудов договор лица", се казва още в мотивите.

Пълния текст на мотивите на президента вижте тук. Въпреки възраженията на Първанов законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда беше прегласуван от 123 народни представители. Депутатите, които гласуваха "против" в унисон с желанието на държавния глава, бяха 48, а един се въздържа.

Стенограма от дебатите преди гласуването можете да прочетете тук.