OffNews.bg

От БСП започват да пишат мотивите за новия вот на недоверие

БСП започва да работи по мотивите за новия вот на недоверие към правителството на тема здравеопазване.

Това се разбра от думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова пред журналисти. "От днес започваме да работим по мотивите за него и ще покажем алтернативата", каза тя. 

Според Нинова в здравеопазването има достатъчно пари, но те се крадат. "В реформата в здравеопазването не одобряваме това, че от хората ще се изисква да внасят допълнително пари под формата на здравна застраховка, а  ще получават същата услуга с ниско качество и няма да имат достъп до болници", обясни тя и  добави, че  досега доплащането е ставало нерегламентирано и "под масата", а сега се узаконява.

"Няма как да се искат повече пари от хората, без да се подобри здравната  услуга. В здравеопазването има достатъчно пари, но те се източват, крадат се и няма контрол", обясни лидерът на БСП. По думите ѝ във "Визия за България" социалистите предлагат коренно различен модел на здравеопазване. "И ще изложим тези наши аргументи по време на вота на недоверие", обясни лидерът на левицата. 

Днес Нинова участва в тържественото честване на 1 октомври – Международен ден на възрастните хора. "Благодаря ви за усилията, които дадохте за градежа на България. Благодаря за това, че младостта ви е минала в строителство на икономиката, здравеопазването, образованието и селското стопанство. Днес ви поздравяваме с уважение, но споделяме и тревога, че както дадохте младините си за България, старините ви днес не са леки", каза тя на възрастните хора в страната.

Тя добави, че близо милион и половина пенсионери живеят  на прага на бедността.  "Знаем, от какво имате нужда - от Закон за възрастните хора, преизчисляване на всички пенсии, увеличаване на вдовишката добавка и отпадане на тавана на пенсиите", каза още лидерът на левицата.

Нинова призова всички институции да  дадат пример- що е солидарност и справедливост. Според нея нито е солидарно, нито е справедливо- заплатите на всички народни представители и представители на държавните институции да се увеличават автоматично с ръста на средните заплати, а пенсиите да бъдат забравени. "С това, което правим, губим не само майките и бащите си, а нанасяме сериозен удар по това- да имаме солидарно и справедливо общество", добави тя.