OffNews.bg

Нова евакуация на българите в Израел: Правителственият самолет излита до 30 минути

Втори полет тръгва от София до Тел Авив около 30 минути, за да евакуира български граждани от Израел, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков на брифинг в Министерския съвет.

С полет на правителствения самолет преди около 40 минути у нас кацнаха 92 българи и един хърватин, за втората евакуации са записани 68 души. Те са от две групи – едната е на стоматолози, които са били на конференция, а другата група са туристи.

Междувременно в Министерския съвет се проведе среща между премиера Николай Денков и службите. След края ѝ на брифинг Денков обяви, че ситуацията се променя много бързо и има сериозна опасност от развитие на конфликта между Израел и Палестина.

По думите му по отношение на общите заплахи от терористична дейност в България няма повишен риск и нивото остава най-ниско, което означава, че трябва да се внимава. По отношение на институциите, които по принцип са в повишен риск – летища, гари, синагоги, туристи е повишено нивото на риск, на внимание.

Запазва се рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на ДАНС Пламен Тончев.