OffNews.bg

Нинова обеща всеки месец да дарява по 600 лева от заплатата си

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че всеки месец ще дарява около 600 лева от депутатската си заплата.

Нинова обяви решението си, след като днес мнозинството в парламента отхвърли предложението на социалистите заплатата на депутатите да стане фиксирана и да се намали с около 600 лева. 

"Макар и отхвърлен, за мен това е закон в сила и ще си го прилагам за себе си. Намалението на депутатските заплати, което предложих – около 600 лева месечно от заплатата си, ще дарявам на болно дете, на възрастен човек, на някой, който е в беда и има нужда", каза лидерът на БСП пред журналисти. 

Тя обясни, че е взела решението си в лично качество и не налага на депутатите от партията й да я последват. "Ние ще продължим да даряваме от групата и от субсидията на партията, но тук става въпрос за личен пример. За някакво осъзнаване, че депутатите и политическата класа трябва да отстъпим от това", обясни тя.

Нинова коментира и решението на мнозинството да отхвърли предложението за намаляване на заплатите в пленарната зала днес. "Статуквото се съпротивлява по всякакъв начин, за да не си намали привилегиите, заплатите и благините. На мен ми беше ясно, че тази система ще се съпротивлява", каза тя и подчерта, че е направила предложението, защото е искала то да стане факт. 

По повод обвиненията на управляващите, че Нинова не гласува в зала и отсъства от заседания, Нинова обяви, че най-обективната картина се вижда в петък на парламентарен контрол, когато няма ляво и дясно. Според нея когато депутат го няма в пленарната зала, той трябва да бъде наказван с глоба.