OffNews.bg

Нинова: Браво, господин президент, че опровергахте националните предатели от ГЕРБ

"Браво, господин Президент! Вие внесете СЕТА в Конституционния съд, а аз Ви гарантирам, че българският парламент няма да го ратифицира, като спечелим парламентарните избори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Изявлението й дойде след като държавния глава изрично отрече спекулациите, че подкрепя търговското споразумение с Канада и че остава решен да го даде на Конституционния съз.

"Радвам се, че президентът Радев опроверга поредната лъжа на националните предатели от ГЕРБ, които подкрепиха споразумението с Канада. Президентът не е променял позицията си да го внесе в Конституционния съд. Аз потвърждавам нашата: това споразумение отнема на България национален суверинитет, предава здравеопазването, образованието и публичните ни услуги в частни ръце и дава възможност на корпорации да ни съдят в специални съдилища, ако не им гарантираме печалби. То е пагубно за българската икономика и земеделие", заяви Нинова.

По-рано днес се появиха информации, че президентът Радев е подкрепил СЕТА на срещата на върха на ЕС. След това обаче държавият глава изрично подчерта:

"Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА. Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Напротив, като президент на Република България, който е пазител на Българската конституция, ще сезирам Конституционния съд. Това споразумение налага промени в нашата Конституция и съдът ще трябва да се произнесе дали тези промени са законосъобразни.

Това, което споделих при свършения факт СЕТА пред всички европейски лидери и пред европейските институции е, че подкрепяйки вече взетото в миналото решение, България прави компромиси. За силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство, а за слаби и крехки икономики е заплаха. И тук българският народ и българската държава правят жертви в името на солидарността и принципите на ЕС."