OffNews.bg

Нинова: Актуализацията на бюджета нямаше да стане, ако не беше БСП

Актуализацията на бюджета нямаше да стане, ако не беше БСП. Ние първи поискахме актуализация още на 12 април в 45-ото Народно събрание и всички ни скочиха тогава, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

„Дойде септември, третият мандат, поканихме ги да говорим за актуализацията и партиите на протеста високомерно отхвърлиха предложението“, каза Нинова.

По нейни думи приемането на актуaлизацията на бюджета се е забързало, едва след като Нинова на трети септември обявява, че връща мандата и става ясно, че на народните представители им остава малко време в парламента.

Според лидерът на левицата неспособността на този парламент да излъчи кабинет се свежда до три, по-дълбоки причини.

„Първата причина, е че задкулисието продължи да управлява в тези два парламента. Втората е, че и в двата парламента, партиите на протеста не посегнаха на модела, нито на милиметър. Третата причина е, че това, което правехме в парламента се различаваше от живия живот в България“, смята Корнелия Нинова.

Според нея задкулисието се е усетило най-силно при третия мандат, когато БСП са били мандатоносител и са предложили всичко да се случи пред хората и пред камерите.

„После във времето разбрахме, че е имало от другия модел: ходене по офиси, шушу-мушу по ъглите и опити за разцепване на групи. Това е един израз на задкулисието – начинът, по който се правеше политика и продължава да се прави“, обясни Нинова.

Тя смята, че от БСП са се отличили, защото са стояли настрана от задкулисието.

„Нищо от модела не беше пипнато. Всички казваме, че моделът на здравеопазването е сгрешен, а за това време не пипнахме нито един закон, който да промени този модел. Партиите на протеста го докараха дотам, че вместо да сменят главния прокурор, те искат да му махнат охраната“, категорична е Корнелия Нинова.

По думите ѝ за два месеца този парламент не е разгледал Закона за съдебната власт, а сега в последните дни го прави набързо. Тя призова участниците в следващата кампания да разпишат програма за първите 100 дни, както от БСП са направили на предходните избори. 

„Проблемът днес са цените на газ, ток, парно, вода хляб и т.н. Това е катастрофа за българската икономиката“, добави Нинова.