OffNews.bg

Не Зеленски, а украинският посланик е пратил писмото до парламента

Не украинският президент Володимир Зеленски, а украинският посланик у нас Виталий Москаленко е пратил писмо до българския парламент с искания за конкретна помощ. Това уточни днес Москаленко в интервю за bTV.

В сряда, след седмици напрежение и поставяне на ултиматуми за напускане на коалицията от страна на БСП, депутатите в крайна сметка решиха, че България няма да изпраща оръжия на Украйна, а само ще ремонтира украинска военна техника. Твърдеше се, че до това решение се е стигнало след като в деловодството на парламента е постъпило писмо от Зеленски. Но днес Москаленко опроверга информацията, че автор на писмото е украинският президент.

"Да се даде военна помощ за Украйна е въпрос на отговорна позиция на политическите сили. Аз уважавам позициите и на ГЕРБ, и на Христо Иванов, и на Кирил Петков. Мога да разбера и позицията на силите, които отричат предоставянето на каквато и да е помощ. Това е въпрос на вътрешнополитически борби. В случая с писмото, което пратих до парламента, то не беше на Зеленски, а лично мое. Съдържанието беше конкретно и ясно. Там беше изказано какво пожелателно бихме искали да получим - подкрепа за членство в НАТО, осигуряване на сигурност на границите за бежанците и подсигуряване на износ на зърно", заяви Виталий Москаленко. 

Той твърди, че просто е решил да привлече вниманието на българския парламент с писмото си - за нещата, които вече са били договорени на срещата между Петков и Зеленски в Киев.

"Ние ще намерим пари за ремонта на военна техника. По време на война се дава и последната риза. Всяка една държава, която е в положението на Украйна, има нужда от боеприпаси, танкове, затваряне на небето и солидарност. За списъка, който направих, изходих от това - от какво още се нуждаем в тази ситуация", обясни Москаленко. 

Според него е много важно да се помогне с износа на зърно от Украйна, което е блокирано заради повредената инфраструктура и завзетите от Русия пристанища. Украйна също така има много голяма нужда от хуманитарна помощ, лекарства и дрехи.

"Украинските бежанци в България питат какво ще се случи с тях след 31 май - те няма да бъдат оставени на улиците, а просто ще се преместят в други почивни станции в началото на летния сезон. Вярвам в положителното развитие на проблема", каза още украинският посланик у нас Виталий Москаленко.