OffNews.bg

'Не може човечеството да е заложник на въглищния сектор, плавно работим за замяната на комплекси като ''Марица 3''

Въглищният сектор, рано или късно, трябва да намери нови възможности за развитие извън копаенето и използването на въглища. Проблемите, идващи от клитматичните промени, засягат всички нас и не може човечеството да е заложник и жертва само на работещите в този сектор. В крайна сметка, на първо място са ни глобалните предизвикателства и кризи – най-големите от които са климатичните промени.

Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов днес преди да вземе участие в националната конференция на КНСБ „Работеща България за бъдещето на труда“, на която зеленият преход е една от основните теми. Преди около две седмици правителството принудително спря дейността на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград заради нарушения на екологичното законодателство и неспазване на нормите за чистота на въздуха.

"Ние правим ясен план, който включва през следващите няколко години - повече от десетилитие - да извеждаме плавно част от тези комплекси и да намираме възможности за тяхната замяна, отново в енергийния сектор или в други съпътстващи сектори. Работи се по териториални планове за трите въглищни региона в България – на етап сме те да бъдат финализирани и подложени на обсъждане в рамките на юни, след което да отидат за одобрение", каза Борислав Сандов. 

Министърът поясни, че идеята е след лятото да започнат да започнат да се използват парите от Фонда за справедлив преход за създаване на нови възможности в икономиката и за работещите в този сектор, така че да няма никакви сътресения от социална и икономическа гледна точка.

Сандов е на мнение, че България е поела ангажимента за преминаване към зелена енергия не само към ЕС, но и към глобалния свят.

"Доставките на петрол в България са гарантирани, въпросът е в цените"

Според Борислав Сандов сигурността на доставките са гарантирани, но въпросът е в цените. "Това е причината България да настоява изключване от правилото, което се готви спрямо санкциите, и по-специално говорим за вноса на нефт – руския тип Урал. Петрол ще има, засега се надявам, че ще намалява необходимостта чрез прехода към алтернативни горива", заяви той.

Според министъра на околната среда и водите от международните пазари може да се внася по-скъпия сорт нефт - Брент - затова България се опитва да изключи вноса на петрол от санкционния режим.