OffNews.bg

Напливът на бежанци и работата на спецслужбите обсъди Борисов в Аман

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Аман, обяви, че цел на визитата му е обмен на информация със службите за сигурност.

"Искам да разширим възможностите за размяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с цел съвместни действия за борба с тероризма и трафика", каза той на срещата с йорданския си колега Омар Раззаз, съобщи “Фокус”.

“Сътрудничество в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма остават приоритетни в двустранните отношения, както и сътрудничеството в процеса Акаба”, заяви той. Специален акцент в разговора била и темата за бежанците и мигрантски в натиск.

“Сигурността и отбраната, противодействието на тероризма, екстремизмът, радикализацията и нелегалната миграция са много важни в контекста на актуалните събития”, посочи премиерът.

Той допълни, че йорданският крал Абдулла II бин ал-Хусейн се ползва с изключителен авторитет в Европа заради балансираната му политика в региона.

“България и Йордания имат сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активният диалог и добрите отношения на Йордания с ЕС”, уточни българският министър-председател. "Двете страни трябва да работят и за търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите", добави Бойко Борисов. Той разказа на Раззаз, че България ще домакинства Берлинския процес и предложи подобно домакинство на Процеса Акаба.