OffNews.bg

Нанков: Бившето управление е обезпечило всеки един лев на данъкоплатците

Бившето управление като добър стопанин е отговаряло за обезпечаването на всеки един лев на данъкоплатците, заяви бившият регионален министър Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание.

Той показа пред медиите множество документи - банкови гаранции и застраховки по различни договори за авансово плащане, сключвани от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Николай Нанков цитира точка от един от договорите за авансови плащания сключвани от АПИ, която гласи:

„Гаранцията следва да бъде във формата на безсуловна и неотменима банкова гаранция или застраховка със срок на валидност не по-малко от 53 месеца. В случай, че гаранцията бъде уговорена като такава на разсрочено плащане, Изпълнителят следва да представи доказателства за заплащането на съответната вноска в срок от един месец, преди датата на падежа ѝ. В случай, че Изпълнителят не изпълни задълженията си по предходната алинея, Възложителят има право да усвои гаранцията изцяло“.

По думите му при нередности държавата като добър стопанин следва да активира тези обезпечения, но "това 8 месеца не е било направено":

"Тоест големи твърдения, а държавата след 7 месеца, усещайки, че нещо не е наред, не е предявила застраховките, с които ние навремето сме спазили дословно закона за евентуални добросъвестни действия от нейни контрагенти."

Според Нанков е важно тези документи да бъдат "осветлявани през медиите до българските граждани, иначе се правят внушения и създават фалшиви впечатления": 

"Нито съм в главата на един конкретен министър (бел. ред. визира вътрешния министър Бойко Рашков), нито съм - както се казва - на ракиите му. Нито имам 19-те имота, с които той разполага, нито абстиненцията в 14 ч. след дългите тежки обяди, които прави."

Той пожела да направи специално уточнение "за един друг служебен министър, който разбира повече от къщи" (бел. ред. регионалният служебен министър арх. Виолета Комитова):

"Авансовите плащания не се отпускат за реално свършени действия, а за подготвката на такива – наемане на материали, осигуряване на техника, чужда, собствена... Инвеститорът не чака разрешение от главния архитект, за да си купи тухли и бетон. Нормално е до 30% от реалната стойност на един строеж да бъдат финансирани така."