OffNews.bg

Най-ниска избирателна активност в един от столичните райони, най-висока - в Перник

Към 12:30 ч избирателната активност в цялата страна е 15,47%, като общо 992 896 души са упражнили правото си на глас, съобщи ЦИК.

Най-високата активност е отчетена в Перник - 22,21%, а най-ниската - в Районна избирателна комисия (РИК) 24 в София - 11,01%. С малко по-висока активност е Пловдив с 11,28%. 

В сравнение с 2014 г., когато активността към този момент на деня е била 19,05%, средната активност е по-ниска с почти 4%. Средната активност за София област е 17,35%, като в РИК 23 избирателната активност е 15,17%, а в РИК 25 - 12,74%. 

Машинното гласуване е преустановено или не е започнато изобщо в общо 10 секции, което представлява по-малко от 1% от общия брой машини, подчерта говорителят на ЦИК Александър Ангелов

Спрените машини се намират в следните избирателни райони: по една във Видин, Кърджали, Кюстендил, Перник и РИК 26, и по две в Сливен и РИК 24. Към момента има подаден сигнал и за неработеща машина на територията на Шумен. Най-честите проблеми са затруднения със стартиране на машината, както и технически проблеми при разпечатването на разписките.

Към ЦИК са подадени общо 71 сигнала за нарушение, сред които 45 по отношение организацията на изборите и упражняване на изборните права; 11 за нарушаване на предизборната кампания; 11 за машинното гласуване; 1 сигнал, свързан със съобщаването на лични данни на глас от член на СИК при попълването в избирателния списък.

От ЦИК подчертаха, че за разлика от сънародниците си в чужбина, гражданите на територията на страната могат да гласуват само в секцията си по постоянен адрес, освен ако не са подали заявление да гласуват по настоящ адрес в срок до 11 май 2019 г.

Ангелов още подчерта, че машинното гласуване може да бъде упражнено само в секцията, в която е разпределен гласоподавателят. Той няма възможност да поиска да гласува в съседна секция, за да се възползва от машинния вот. Секциите, в които да бъдат разположени машини, бяха избрани на случаен принцип.

От ЦИК съобщиха още, че към момента са установени нарушения за обявяване на социологически проучвания от страна на три медии.