OffNews.bg

Над 1/3 от българите мръзнат у дома, в Румъния - три пъти по-малко

Уверенията за икономическия подем и благополучие на България в последните години се стопяват от поредната потискаща статистика за ЕС. Колко хора не могат да отопляват дома си, пита Евростат и изнася данни за 2016 г., според които в родината ни те са най-много в целия Евросъюз.

Средно 8.7% от населението на територията на ЕС не може да си позволи финансово да отоплява достатъчно добре дома си. Делът им постоянно намалява след пика през 2012 г. (11%).

В България обаче тези хора са не 9%, а над 4 пъти повече - 39.2%. Няма държава, която да се доближава до нас - дори в предпоследната (Литва) делът е с 10% по-нисък, отколкото в България - 29.3%. 29.1% е той в третата отзад напред - Гърция.

Може би малка утеха е фактът, че все пак у нас е било и по-зле, много по-зле. През 2006 г. 69.5% са мръзнали вкъщи. И отново в ЕС не е имало друга страна в сравнимо положение с нашето.

Следват Кипър, Португалия и Италия с дял на населението, което не може да си позволи топлина у дома, между 24.3% и 16.1%.

В Румъния процентът е близо три пъти под нашия - 13.8%.

Латвия, Испания, Хърватия и Унгария са малко над средата, а под нея са Полша (7.1%), Малта, Великобритания, Ирландия, Словакия и Франция, Белгия, Словакия - между 6.8% и 4.8%.

Най-малко са хората, които не могат да отоплят добре домовете си във Финландия (1.7%), Люксембург (1.7%)и Швеция (2.6%).