OffNews.bg

На живо: Демонтират ПСА, кран ще сваля бронзовите фигури (видео, снимки)

Демонтажът на бронзовите фигури на паметника на съветската армия (ПСА) започва днес, съобщи общинският съветник Симеон Ставрев от ПП-ДБ-СС. МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото, съобщи във фейсбук депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. 

Днес стартират първите стъпки, като ще се доизгради скелето. Ще бъдат демонтирани най-високите фигури, след което ще бъдат извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани.Фигурите ще бъдат преместени в държавен имот, където ще бъдат охранявани, обяви областният управител на София Вяра Тодева край ПСА рано сутринта. Имотът се намира в Лозен, уточниха за OFFNews от областната управа. 

Снимки: OFFNews и Рени Петрова

Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала", обясни Марин Марков - скулптор, пред БНТ. 

В района около паметника има засилено присъствие на полиция и жандармерия. Засега не е ясно точно каква част от фигурите ще бъдат демонтирани днес, демонтажът ще продължи и в следващите дни. 

Фигурите на паметника на съветската армия, наричан МОЧА, ще бъдат демонтирани до 30 дни, съобщи кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков на 8 декември.

Пред паметника вече е Мая Манолова, една от основните защитнички на паметника. "Питам къде е кметът Васил Терзиев, защо си е в леглото", коментира тя. 

Развален телефон: Ограда на ПСА удари Свиленски. Нинова: Бият депутати

Междувременно представители на БСП блокираха в ранния следобед Орлов мост.