OffNews.bg

Митрополити искат прошка от патриарх Максим заради досиетата

Синодът на Българската православна църква поиска прошка от патриарх Максим за митрополитите, които са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Те се изповядаха днес, по време на Светата литургия и молебена за имения ден на патриарха.

В приветствие на Светия Синод до патриарх Максим се казва:

"В тези дни Бог допусна за църквата ни поредно изпитание, но Светата ни църква ще преодолее и него. Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете."

Поздравлението беше прочетено от митрополит Николай.

„Приемете и този кръст Светейши владико, защото само Вие, можете да го изнесете“, заяви митрополит Николай.

От известно време, някои медии не просто критикуват, а злонамерено и целенасочено атакуват Светата ни църква. Вече целият наш народ разбра, че преди 40 години решението за това кой е най-достойният да застане на престола на българските патриарси е продиктувано не от ЦК или от Държавна сигурност, а от Светия Дух", се казва в текста.

На празнична литургия по повод прославянето на паметта на Св. Максим Изповедник в столичния храм „Св. София“ не присъстваха Галактион, Неофит, Йосиф и Симеон, които са сред 11-те обявени за сътрудници на Държавна сигурност.

Пред журналисти Видинският митрополит Дометиан каза, че ще се покае пред Бога, ако някого е засегнал:

Никога не съм отправял каквито и да е стрели на ненавист към някоя личност“, заяви архиереят. Варненският и Великопреславският митрополит Кирил също заяви, че се е покаял отдавна пред Бога. Попитан как ще коментира искането на свещеници митрополитите с досиета да се оттеглят от постовете си, митрополит Кирил препоръча на журналистите "да проверят кои са тези свещеници".

Междувременно в предаването "Вяра и общество" на БНТ беше съобщено, че името на още един архиерей, сътрудник на Държавна сигурност, фигурира в архивите на ДС. То обаче не е оповестено. Името е в документ от оперативно-наблюдателното дело на покоен български митрополит и е от август 1959 година.

В него тогавашния началник на Трето управление на Държавна сигурност полк. Г. Кръстев, което се е занимавало с борба с контрареволюцията, предлага на Светия синод да изпратят в САЩ на представител на църквата. Възможните представители, за които е посочено, че са сътрудници на ДС, са трима. Двама са покойници. За третия се казва, че е в ръководството на БПЦ.

Името му не е сред оповестените на 17 януари от комисията по досиетата 11 митрополити, които са сътрудничили на ДС.

На тези условия отговаря патриарх Максим.

В оригинала на документа името на духовника присъства, но в предаването на БНТ беше показано копие, в което то е заличено, за да не се наруши закона.