OffNews.bg

Митрофанова: Русия помага с пари за поддържането на паметниците си в България

Почти всички паметници, които се намират в българските села и градове, са доста добре поддържани. Помагаме и финансово за грижите за тези паметници. Затова не може да се каже, че тук срещу паметниците се води някаква пряка кампания. По принцип местните жители на България се отнасят с достатъчно уважение към руските освободители.

Това заявява за телевизия RTVI посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. В обширното интервю тя говори за Паметника на съветската армия в София и за "Альоша" в Пловдив.

В началото на годината общински съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение "Альоша" да бъде преместен. Съветниците обясняват, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 и 1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. 

Месец по-рано - в средата на декември 2023 г., започна демонтажът на Паметника на съветската армия в София.

"За да добиете представа за мащаба на въпроса (за руските паметници в България - бел. ред.), трябва да отбележим, че това са 520 паметника, посветени на Руско-турската война (това не са просто символични паметници, а реални гробове) и около 180 паметника, които датират от Втората световна война", обяснява още Митрофанова.

Тя обяснява, че всичко започвало от паметника в София, който от 1992 г. насам "шест пъти се опитваха да махнат от центъра на града". 

"Всичко това се случва под знамето, че съветската армия е "окупатор", тя е окупирала България и всичките следващи години България е живяла под съветска окупация. Това че тогавашното съветско ръководство направи възможно запазването на България в границите, в които се намира сега, е напълно премълчано и игнорирано. Иначе България щеше да е в Софийска област, а също и в Стара планина, а южната част на България, включително Пловдив, щеше да отиде към Гърция, част към Сърбия и част към Румъния", казва Елеонора Митрофанова.

По думите ѝ Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", казва Митрофанова в отговор на въпрос дали руското МВнР допуска такава възможност, ако ситуацията се влоши. 

"Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", заявява още руският посланик. 

За премахването на ПСА Митрофанова смята, че не е имало абсолютно никакъв проблем с неговото състояние, защото е било просто бронз с "красива патина".

"Имаше някаква дупка между петата на войника и основата, но това не е бедствие. Това беше чисто, така да се каже, оправдание за демонтажа. Ремонт, разбира се, се налагаше, защото има някои дефекти по стелата. Неведнъж сме предлагали помощ в това отношение, дори беше изготвен разчет. Още в "добрите" години предложихме да помогнем за ремонта на основата. Но в самия паметник, който стои на върха, нямаше критични дефекти", обяснява тя.

Според нея ПСА е бил паметник с фигура на войник със спусната картечница, до него - българин и българка с дете, а всички барелефи наоколо символизирали основно българското общество: "Следователно по същество това е един вид шамар към собствените им родители, дядовци, роднини, които са воювали", заключава от името на българите посланичката. 

Митрофанова допълва, че след избухването на войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция", отношенията между Русия и България "на практика са сведени до нула", но подчертава, че стокообменът с България е доста голям.

"Но трябва да разберете, че България е член на Европейския съюз и на НАТО. Следователно, на практика, те не могат да пеят с различен глас или да кажат нещо различно. Но вероятно можеха да водят по-прагматична политика, особено по отношение на различни видове икономически проекти", коментира руската посланичка.

Елеонора Митрофанова разказва и как наскоро е била в ски курорт за няколко дни, където видяла, че половината хотели са празни. Когато попитала на какво се дължи това, ѝ било отговорено: "Ами няма руски туристи. Има малко туристи".

А това според нея се отразява много сериозно на българската икономика и особено на туристическия сектор.

На въпрос ще се създаде ли допълнително напрежение между Русия и България, когато на територията на България бъдат изградени специални инфраструктурни обекти за настаняване на около 5 хиляди войници от НАТО за обучение, Митрофанова казва, че Кремъл няма да бъде изненадан:

"Какви стъпки можем да предприемем в този случай? Имаме конфликт с Украйна, не с България. Формално това е така. От друга страна, разбираме, че сме във война с НАТО... Е, дай Боже този конфликт да не стигне по-нататък".

Тя твърди и че не усеща антипатия към нея от страна на българите. 

"Европейският съюз проведе социологически проучвания по този въпрос. Над 65% от българите имат положително отношение към Русия, 15% са неутрални, а малък процент са негативно настроени. Мога да кажа, че нито към нашите туристи, нито към нас като служители на посолството - никъде не изпитваме проява на антипатия или отхвърляне. Точно обратното: хората идват, поздравяват се и се опитват да гледат програми на руски. Има много основни симпатии към Русия", казва Митрофанова.

Руският посланик допълва, че независимо, че в Русия на политическо ниво политолозите казват, че българите са предатели, не би хвърляла толкова гръмки думи.