OffNews.bg

Митрофанова не се отказва, ще поиска да се закрие посолството ни в Москва и руското в София

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова не се отказва от ултиматума си, който изтече в 12 часа днес. Във фейсбук профила на посолството тя заяви, че "възнамерява" да повдигне под ръководството на Русия въпроса за закриването на посолството на Русия в България, което ще доведе до закриване на българската мисия в Москва. Отговорността щяла да е на Кирил Петков. 

До ултиматума се стигна след като правителството в оставка поиска 70 дипломати и сътрудници в Руското посолство в София да напуснат страната. Причините за исканата екстрадация са две. Част от тях са уличени в дейност, която е заплаха за националната сигурност. Друга част трябва да напуснат, заради принципа на реципрочност, тоест руските дипломати, да са толкова, колкото са българските в Москва. 

Ето и публикацията и: 

Уважаеми граждани на България,
За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.
Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.