OffNews.bg

Минималната заплата става 460 лв. от 2017 г.

Следващата година минималната работна заплата да се увеличи на 460 лева и да се запази в този размер до 2019 година. Това предвижда средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017 - 2019 година, която правителството ще приеме днес. Според прогнозата актуализацията на пенсиите ще е ежегодна от 1 юли с 1.6 % догодина, 3.1 на сто през 2018-та година и 2.9 % през 2019 година. Вноската за фонд „Пенсии“ ще нараства с по един процент две поредни години - 2017-та и 2018-та.

Икономиката ще расте умерено, като да края на периода прогнозите сочат растеж от не повече от 2.7 на сто. Инфлацията ще се ускорява, предвижда се тя да е около 1% догодина и да продължи да нараства при условие, че се повишат цените на петрола и вътрешното потребление.

Предвижда се също дефицитът да намалява, като през 2019-та година трябва да е 0.5 на сто от БВП.

В останалите сфери основните разходи ще бъдат насочени към сектора на отбраната. В здравеопазването приоритет остава „Спешна помощ“, а в образованието – по-високата квалификация на учителите и осигуряването на стажове за учениците.

Същевременно, промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в пленарната зала тази седмица. Част от промените предвиждат правителството да решава какви да са стимулите за избирателите при гласуване, а гласуването да е задължително.