OffNews.bg

Миков: Хората мислят, че по-справедливият живот не е цел на властта

„Разсъждението за бюджета като цел, за фискалната стабилност като цел за бюджетния дефицит, като цел в крайна сметка кара хората да смятат, че по-справедливият живот на хората не е цел за властта”.

Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на обсъждането на законопроекта за прамахването на плоския данък върху доходите и замяната му с прогресивно-подоходен.

По думите му от дълги години усещането за несправедливост се налага като постоянно отношение към властта, към държавата, независимо кои партии са на власт.

Според него данъчното облагане е част от усещането за несправедливост.

Той заяви, че 10% ниска ставка е била въведена в момент, когато икономиката на страната е била в „горната точка” на растеж и посочи може би това е отложило за около година ефектите от кризата в България.

„Такива решения обаче може да са краткосрочни”, посочи Миков. „Доказателство за тази несправедливост е справката за изпълнението на приходите за тази година”, заяви Миков.

Според думите му, българският народ живее с усещането, че болен- здрав носи – че най-ниско доходните групи носят тежестта на всички финансови, икономически и стопански неудачи с безработицата.

Миков посочи, че България освен, че е от изключенията в ЕС с плосък данък, е страна която е на първо място по бедност в ЕС и е с най-висок процент бедни работещи. „Без да се стимулира потреблението не може да има стопанско икономическо развитие”, коментира Миков.