OffNews.bg

Миков: Емоциите надделяха, никой не прочете текста на ДПС

„Текстът доразвива възможността, кампанията да се провежда на български език. Той е продължение на първото изречение, че кампанията се води на български език. За съжаление, в дискусията никой не прочете текста. Емоцията и сенките зад текста бяха водещи в мотивирането на народното представителство”.

Това обяви предеседателят на парламента Михаил Миков по повод скандала около текста, предложени от ДПС в новия Избоне кодекс, който гласеше: "В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език".

Миков се застъпи още снощи за предложението на ДПС с мотива, че няма как чужденци, които дойдат в България за предизборната кампания за евроизборите няма как да говорят на български.

От "Атака" обаче бяха категорични, че с този текст ДПС се опитва да официализира турският език. ГЕРБ и голяма част от БСП ги подкрепиха и гласуваха "против" текста.

"Не е изненада, вие също помагате в тази насока, отразявате точно такъв тип емоционални дискусии. Не отразявате всичко избирате какво да отразявате", обяви още Миков по повод отразяването на дискусията от медиите.

Той уточни, че ще се прецени допълнително дали ще има извънредни заседания на парламента в понеделник и вторник, за да се навакса с приемането на Изобрния кодекс на второ четене.