OffNews.bg

МФ блокирало парите на руското посолство, твърди Тошко Йорданов

Лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов твърди, че Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, но не разкри откъде има тази информация. 

По думите му това "са си техните пари, които са блокирани в България" и Министерството на външните работи, начело с кадъра на ИТН Теодора Генчовска, няма нищо общо с това решение.

"Само че, да ви кажа, има и български пари в Русия на наши дипломати, които руснаците също могат да блокират. Това минава всякакви граници на глупостта, защото няма връзка с това, че ние сме враждебни държави. Ние нямаме скъсани дипломатически отношения още", заяви той в кулоарите на парламента. 

Според него това ще доведе и до загуби на български фирми, които оперират на руския пазар. Тошко Йорданов подчерта, че въпреки заплахите руското посолство в България няма да бъде закрито. "Москва няма да затваря посолството си у нас, нито смята да къса дипломатически отношения, щяла само да изгони и наши дипломати от мисията ни там", каза лидерът на групата на ИТН.

Йорданов заяви, че правителството лъже и си измива ръцете с външното министерство. Той повтори тезата си, че изгонването на 70-те руски дипломати е било еднолично нареждане на премиера в оставка Кирил Петков към шефа на ДАНС.