OffNews.bg

Металните решетки в НС са се появили без разрешение на Никола Минчев

Металните решетки на входа на Народното събрание са се появили без разрешение на председателя на парламента Никола Минчев, обясни той пред журналисти.

Минчев допълни, че решетките са монтирани, без да е видял дизайна. Председателят на Народното събрание ще провери и кой е одобрил поставянето им.

По думите му решетките са поставени по искане на НСО, "още след като през януари се стигна до известен пробив в линията, която полицаите бяха оформили". Той визира протеста на "Възраждане" срещу зеления сертификат, когато симпатизанти на партията опитаха да нахлуят отвън, а депутати от парламентарната група опитваха да отворят вратите на НС. Заради това се наложи служители на НСО да барикадират входа с маси.

В този момент дамите от ПГ на "Възраждане" опитаха да местят масите и дори се стигна до вербален и физически сблъсък с НСО.

Минчев разясни, че забавянето се е случило по технически причини - първо заради преразпределянето на средствата, а след това, за да бъдат изготвени и поставени. Председателят на НС добави, че не знае коя е фирмата, поставила решетките. 

"За тема сигурност не мога да се изказвам, но нито естетически, нито символно ми харесват", обясни той.

Председателят на парламента потвърди, че те са подобни на решетките, поставени в бившия Партиен дом.

Христо Иванов от "Демократична България" още от трибуната на НС заяви, че ще поиска темата да бъде обсъдена на председателски съвет: "Ако гражданите искат да ни набият, ще ни набият".

По думите му това е лош знак за достъпността до парламента. Иванов каза, че е разбрал за решетките от медиите.

Председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък коментира, че парламентът не трябва да се превръща в затвор:

"Не трябва да го обръщаме на Централен софийски затвор. Ако искат да ни сложат по едно номерче и в почивката да ни извеждат на слънце и да обикаляме парламента в кръг".

Той призова "същите чичовци", които са ги монтирали, да ги свалят. Йорданов отново повтори тезата, че решения се взимат, без да се обсъждат с коалиционните партньори.  

Как започна всичко?

Скандалът с металните решетки започна от ГЕРБ. Вчера бившата председателка на НС Цвета Караянчева, която не успя да стане депутат, но отново е в парламента като сътрудник на ГЕРБ-СДС, публикува във фейсбук снимка на металните решетки. 

"Трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години", написа тя

Последваха редица публикации във фейсбук групите и страниците на ГЕРБ.

Днес Караянчева определи пред журналисти металните решетки като "символ на страх от избирателите".

"Тези метални решетки ги виждахме по времето на Орешарски, човекът, който знаеше всички задни входове на институциите", допълни тя. 

Министерството на културата поиска решетките да бъдат премахнати

По време на пленарното заседание днес опозицията подхвана темата за решетките и обвини управляващите, че нарушават парламентаризма. Пленарният ден започна с декларация на Елена Гунчева от "Възраждане", в която тя поиска решетките да бъдат премахнати (иначе поставени заради техните действия).

От ГЕРБ-СДС и ДПС пък в поредица от реплики подхващаха решетките като аргумент както за оставката на зам.-председателя на НС Мирослав Иванов, така и за намаляването на мандата на членовете на КЗК.

Междувременно Инспекторатът за опазване на културното наследство е извършил тази сутрин спешна проверка и е издал акт с принудителна мярка за премахване на нерегламентирано извършената намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

За нарушението ще бъде съставен и акт по Закона за културното наследство.

Така само дни след поставянето на решетките предстои те да бъдат премахнати. През деня Искрен Митев от ПП каза, че ще подкрепи премахването им, както и че няма да се чувства притеснен, ако няма врати. От ДБ, ИТН, ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС също се обявиха за това, като единствено от БСП отказаха коментар.