OffNews.bg

Мария Габриел върна празна папка на Радев

Мария Габриел върна първия проучвателен мандат на президента Румен Радев неизпълнен.

Точно седем дни след като бившият български еврокомисар получи папката и даде заявка да изпълни мандата, тя го върна без имена и без структура:

"Папката, която днес връщам, е празна, защото няма да допусна в нея да има имена на хора, които не са резултат на открити и явни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза тя.

Изказването ѝ идва точно час след брифинга в парламента, по време на който Габриел и Николай Денков от ПП-ДБ обявиха, че ще работят за кабинет с втория мандат, а министър-председателят ще е ротационен - първо Денков, а после тя. 

ГЕРБ и ПП се разбраха: Денков и Габриел да се редуват като премиер и вицепремиер

Мария Габриел декларира, че е водила разговори с всички парламентарни групи без "Възраждане", като различията с БСП са проличали още в началото на разговорите. Тя добави, че редовно правителство с приоритет "хората" може да има с втория мандат. По думите ѝ преговорите около първия мандат са били полезни, а при гласуването на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, е знак за наличието на конституционно мнозинство.

"Заедно с групата на ПП-ДБ имаме ясно виждане за това вторият мандат, който да бъде национален и да търси подкрепата на това конституционно мнозинство", добави тя.

На тези ѝ думи президентът отговори така:

"Когато първият мандат не успее, това обикновено означава още по-тежки и трудно обясними компромиси и рискове за обществото".

Радев съобщи, че в следващите дни ще бъде връчен вторият мандат на ПП-ДБ и призова парламентарните групи да не бавят приемането на бюджета и важните закони.

Миналата седмица, когато стана ясно, че в групата на ПП-ДБ е обсъждано името на Мария Габриел като потенциален вицепремиер и външен министър, тя категорично отхвърли тази идея. След разкритията на главния прокурор Иван Гешев обаче БСП обяви, че спира преговорите с ГЕРБ. Междувременно ДПС и ИТН обявиха подкрепа за проектокабинета "Габриел", като интензивните срещи между формациите се водеха в стаите на ДПС и ИТН в парламента. В петък се проведе двучасова среща между Бойко Борисов, Мария Габриел, Росен Желязков и лидерите на ПП-ДБ. През почивните дни такива също е имало и в резултат вчера, минути преди полунощ, Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи Габриел.