OffNews.bg

Манолова: С мажоритарен вот Реформаторите нямат шанс

"Аз се съмнявам, че дори хората, които се подписват под тази подписка, искат напълно мажоритарна систем. Какво значи това? Реформаторският блок никога да не влезе в парламента? Дори не конкретно за тях - важи за всяка малка партия. Двупартийна система, плюс ДПС, това ли искат гражданите? Мисля, че не."

Това заяви на днешното заседание на Комисията за взаимодействие с гражданските организации председателят й Мая Манолова.

На днешното заседание някои граждански организации и Общественият съвет към парламента обсъдиха въпросите за изборен референдум, които предложи президентът Плевнелиев.

Заключението на Обществения съвет към Народното събрание е, че "така поставените от президента въпроси са неясно формулирани и ненавременно направени".

Сходно е становището и на Института за модерна политика. Според Ивилина Алексиева така формулирани, въпросите на президента няма да доведат до законови промени, дори гражданите да отговорят с "да" на всички от тях.

Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че е много учудена от нежеланието на гражданските организации да подкрепят идеята на Плевнелиев. Според Стоянова обяснението, че някоя промяна е противоконституционна не е рационално обяснение, защото ако народът се произнесе, могат да се направят и промени в Конституцията.

"За мен е странна логиката да питаме КС дали даден въпрос е противоконституционен. КС може да каже, ако референдумът каже "да" за задължителното гласуване, дали това е допустимо. За мен се поставя колата пред коня", каза Стоянова.

Мая Манолова бе категорична, че въпросите на Плевнелиев са неясни и некоректни.

"Ако 500 000 гарждани искат тези въпроси, удостоверят това с подписка, ако приемем, че 500 000 граждани са вникнали във въпросите и са решили, че въпросът за мажоритарния вот им е ясен, тогава тези обсъждания няма да имат смисъл. Ще се съглася, че щом 500 000 граждани казват, че въпросите са им ясни, значи аз съм изключение", коментира Мая Манолова.