OffNews.bg

Лукарски: Каквото и да решим за нов министър, Борисов пръв ще разбере

Каквото и да решим за нов министър на образованието, ще разбере първо премиера. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което Блокът трябва да определи предложението си за нов образователен министър. 

След като в четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министър Тодор Танев „заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора" и настоя за бързо решение на Реформаторите за нов министър, представители на РБ се събраха вчера, но решение не беше взето. 

Името на вицепремиера Меглена Кунева е било единственото, обсъждано като евентуална кандидатура за министър на образованието, съобщи депутатът от РБ Гроздан Караджов, който е присъствал на срещата. 

Според председателя на "Българска нова демокрация" Борислав Великов освен Меглена Кунева за нов образователен министър е обсъждана и кандидатурата на Даниел Вълчев. 

Не сме обсъждали Румяна Коларова кандидатура. Обсъждали сме само Меглена Кунева и Даниел Вълчев, вероятно ще трябва да бъде по-скоро Меглена Кунева, заради равновесието между различните партии в РБ, които са представени в парламентарната група, заяви Великов преди началото на заседанието.

„Трябва да се намери подходящ човек за поста, който да бъде политически приемлив”, допълни той. 

В публичното пространство се завъртяха три имена като възможни кандидати за поста - на вицепремиера Меглена Кунева, на депутата от РБ Димитър Танев и на бившия образователен министър в правителството на тройната коалиция Даниел Вълчев.

По неофициална информация лидерът на Народната партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов се е обявил против това Меглена Кунева да заеме поста, като вместо това трябва да бъде избрана кандидатура, която да бъде приета и от опозицията.