OffNews.bg

Крахът на 'Олимпик' и сривът на Търговския регистър прекъсват ваканцията на депутатите

Утре депутатите прекъсват лятната си ваканция, за да се съберат на извънредно пленарно заседание. 

Решението беше взето от председателя на парламента Цвета Караянчева, след като днес от БСП внесоха в деловодството на Народното събрание искането си за извънредно заседание заради скандала с фалиралото застрахователно дружество "Олимпик", както и заради срива на Търговския регистър. 

Социалистите искат дневния ред на извънредното заседание да има две точки. Едната е изслушване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, а другата - изслушване на министъра на финансите във връзка с отнетия лиценз на кипърското застрахователно дружество, от което бяха засегнати около 200 хил. българи.

Искането е подписано от повече от 24 народни представители, колкото по Конституция са достаъчни за свикване на извънредно заседание. Според правилника на парламента председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е длъжна да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след внасянето на искането, независимо дали депутатите са във ваканция. 

По-рано днес първо главния прокурор, а после и правителството обяви, че вина за станалото има зам.-председателя на КФН Ралица Агайн. Финансовият министър поиска оставката й. Кабинетът обаче няма право да я освободи. Според закона за Комисията за финансов надзор това може да стане само ако тя си подаде оставката, ако е невъзможно да си изпълнява задълженията за повече от 6 месеца, ако не е участвала без основателни причини в три или повече последователни заседания на комисията, при установен конфликт на интереси. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче обяви, че искането на правителството за оставка не е достатъчно. "Трябва да се поеме и политическа отговорност, категорична е тя. 

Социалистите продължават да настояват и за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради срива на Търговския регистър.