OffNews.bg

Комисията по отбрана ще заседава извънредно заради „намерение на управляващите да дарят на Украйна ракети C-300“

Атанас Зафиров от БСП съобщи, че днес ще бъде свикано извънредно заседание на комисията по отбрана заради „намерение на управляващите да дарят на Украйна ракети C-300“. 

Малко по-рано днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение за предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна.

Зафиров посочи, че по време на заседанието ще бъде обсъдено предоставянето на такива боеприпаси на Украйна, защото в мотивите на проекторешението не е посочено какво точно ще бъде предоставено и защо.

„Единствено са обяснили, че това са боеприпаси с дефекти по тях, но в същото време Украйна е заявила, че има капацитета да вкара в употреба такива боеприпаси. Защо Украйна има този капацитет, а България няма“, попита депутатът от БСП.

Той обясни, че управляващите искат да дарят „последната останала надеждна защита над небето на София и ядрената централа, а именно зенитно-ракетните комплекси под формата на боеприпаси“.

„Първо се подаряват боеприпасите, след което става ясно, че самите комплекси са неизползваеми и се подаряват и те“, каза Зафиров и допълни, че даряването на оръжията се вкарва като решение на НС и в проекта за решение се цитира чл.16 т.9 от Закона за отбраната, който казва, че парламентът упражнява контрол върху органите на изпълнителната власт и „никъде не казва, че парламентът може да дарява боеприпаси“.

Зафиров попита дали премиерът Николай Денков и Министерският съвет са наясно с това и отново от името на БСП поиска оставката на военния министър Тодор Тагарев.

В отговор председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС припомни, че от БСП искат решенията за военна помощ за Украйна да минават през парламента, „сега като минават през парламента, защо минават през парламента“. 

Той обясни, че днес е внесен проект на решение от лидерите на управляващите партии и става въпрос за даряване на ракети, които могат да бъдат използвани от украинците, като това по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противовъздушна отбрана и е нещо, което е коментирано от Министерството на отбраната от продължение на седмици, а сега просто е превъплатено в проект на решение на парламента.

"Това, което знаем е, че през периода 2020-2022 г. е имало варианти за ремонт на ракетите от фирмата производител, но тя е казала, че те не подлежат на ремонт, а ако ние ги ремонтираме има висок риск от опасност за хората, които ги обслужват. Докато при украинците този риск е по-приемлив, тъй като, според тях самите, с един от тези дефектни комплекси те могат да отремонтират няколко от техните действащи", каза Гаджев и допълни, че това е коментирано в редица разговори между България и Украйна. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че инициативата за това решение е на НС и не става въпрос за нещо, което може да бъде от полза на българската армия.

Той уточни, че не даряваме комплексите С-300, а ракети, които "ние никога не можем да използваме", и патрони, които са натовски стандарт, а не са за оръжията, които се използват в България. Патроните са от складовете на МВР.