OffNews.bg

Комисията LIBE: Реформите са за бъдещето. Те обаче не са ваксина за корупцията по високите етажи от миналото

Реформите са за бъдещето, но те не са ваксина за корупционните престъпления от миналото. Това е основният извод на евродепутатите от Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) София ин'т Велд (Renew, Нидерландия - председател на делегацията), Елена Йончева (С&Д, България), Ерик Маркварт (Зелените/ЕСА, Германия) и Клеър Дейли (Левица, Ирландия).

Делегацията бе на двудневно посещение в България, за да оцени спазването на върховенството на правото, като част от текущото наблюдение на ситуацията в целия Европейски съюз. Работната ѝ програма включва срещи с министър-председателя Николай Денков и няколко министри, с президента Румен Радев, с висши служители на министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, както и с представители на гражданското общество и медиите.

Председателката на делегацията София ин'т Велд заяви на брифинг в Дома на Европа, че Комисията оценява добрата воля на правителството и амбициозната програма за съдебнатата реформа. По думите ѝ трябва да бъде приветствана готовността на парламентарните групи да загърбят различията в името на националното благо. Тя обаче отбеляза, че подобряването на ситуацията с върховенството на правото в България е свързано не с приемането на някакви закони, а с тяхното ефективно прилагане.

София ин'т Велд каза, че е важно съдебната реформа да е устойчива на политически натиск и надеждна. 

"Очакваме, че разследванията за престъпления, извършени в миналото, ще бъдат продължени. Реформите са за бъдещето, но е важно да бъдат продължени разследванията", добави тя.

Делегацията обърна внимание на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти в България и продължаващия проблем с непрозрачната медийна собственост. Евродепутатът Елена Йончева добави, че ЕП прие медиен пакет, в който изсветляването на собствеността със съставянето на регистри на медиите е ключово. По думите ѝ също толкова важно е и показване на потоците с европейско финансиране.

Друга тема на пресконференцията бе Конституционната реформа. Елена Йончева цитира становището на Веницианската комисия, според което с така предложените текстове главният прокурор и прокуратурата ще бъдат политически зависими.

София ин'т Велд, която е евродепутат от Нидерландия, коментира и казуса с присъединяването на България в Шенген и ветото, което страната ѝ налага с аргумента за проблеми с върховенството на правото.

"Отхвърлям позицията на нидерландското правителство за спирането на България и Румъния в Шенген. Абсолютно съм убедена, че това решение няма нищо общо нито с България, нито с Румъния. Надявам се, че ветото за присъединяването на България в Шенген ще бъде вдигнато", каза тя и добави, че решението на Нидерландия е взето по вътрешнополитически причини. Тя изрази надежда, че след изборите в страната на 22 ноември ситуацията с ветото ще се промени.