OffNews.bg

Коалиционният договор е 180 страници, поне седмица до кабинет

Проектът за коалиционен договор между Продължаваме промяната, БСП, Има такъв народ и Демократична България е 180 страници. Това се разбра от думите на лидера на ПП Кирил Петков, след като излезе от работна среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Той се надява договорът да е факт след седмица и тогава чак да се говори за имена.

“Ние сме се фокусирали в свършване на работа, а не в дати, критерии и имена. Това ни е много важно”, каза Петков на въпрос какъв е срокът за подписване на договора. Според него изваждането предварително на имена за министри не е продуктивно. Петков обясни, че днес отива да чете тези 180 страници, ако има забележки по него, ще ги нанесе, а това трябва да направят и останалите партии.

След като приключим договора, всяка една партия ще предложи имена и се надявам до края на следващата седмица да приключим, каза Петков, докато се опитваше да се измъкне от журналистическата засада.

Страниците в договора са толкова, защото имаше 18 различни преговорни групи и всяка група предложи около 10 страници политики. По-рано Петков каза, че за разлика от други споразумения, нещата са много детайлни и това дава начина, по който тази коалиция ще работи – няма да работи на общи приказки и на широки щрихи, а ще говорим за реални политики, реални споразумения. Колкото по-детайлно са разписани тези политики в този документ, толкова по-малко спорове ще имаме в бъдеще по тези въпроси, заяви Петков.

Кирил Петков каза още, че според него една бъдеща коалиция ще бъде най-устойчива, ако всяка от четирите партии – "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" имат участници в коалиционното правителство.