OffNews.bg

Кирил Петков: Време е ГЕРБ и ДПС да признаят, че са управлявали заедно

Съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов заявиха, че е време ГЕРБ и ДПС да признаят: управлявали са заедно и ще продължат да го правят. А дали малката коалиция ще води разговори с ГЕРБ след изборите ще се реши след вътрешно обсъждане. Атанас Атанасов пък призова служебният премиер Димитър Главчев да не включва в кабинета си сегашния министър на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов, защото му нямат доверие. 

"Време е Борисов да каже, че си говори с Пеевски. Няма гласуване, в което да не са заедно. Те са "неформална коалиция", която ще управлява и след изборите. Няма нищо лошо, но трябва да си го кажат. Както все едно аз да кажа - с ген. Атанасов и Христо Иванов няма да управляваме заедно. Не, ние сме заедно, защото сме коалиция", коментира Петков.

По отношение на възможните разговори с ГЕРБ след изборите Иванов отбеляза, че "на база на споразумението, което предложихме, ще търсим разговори".

"Въпросът е гражданите да ни гласуват доверие", изтъкна Христо Иванов.

В края на март Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви в ефира на БНТ, че не е изключено след изборите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново да седнат на масата на преговорите.

Христо Иванов отговори на думите на Борисов, който заяви, че не е участвал в процеса по промяна на Конституцията и е гласувал доверие на самия Иванов така:

"Няма как да кажеш, че не знаеш какво е писано в Конституцията. Ти казваш на депутатите си да натиснат бутона. Време е да си поемете отговорността”, заяви той.

По думите му има разлика между политическо решение за текстове, разработването им и кой ги е внесъл. Различно е и кой ги е гласувал и кой е авторът им. Иванов смята още, че "много се спекулира с темата".

"Лошото в случая е, че както президентът, който също се опитва да прави кампания в случая в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше това, така и фактът, че бяхме пратени на избори, преди да завършим Конституцията. Имаше Закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет и нямаше време да се случи. Оттам нататък - работата по текстовете - имаше конституционна комисия, тя е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало преговори и са постигани някакви компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал и всички останали са се наредили като овчици и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание", добави Иванов.

Атанас Атанасов поясни, че когато са се обсъждали промени в основния закон, те са избрали управителят на БНБ, подуправителите, председателят на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници, както и председателят на НС да са лицата, които могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер, защото те се избират от НС. 

Той призова служебният премиер да не включва в кабинета си Калин Стоянов, защото "това министерство (МВР) с този министър не е надежда институция.

"Служебният министър-председател би било добре да чуе гласовете на основните политически сили как смятат те, че трябва да изглежда служебното правителство, което организира изборите", препоръча Атанас Атанасов.