OffNews.bg

Кирил Петков се чуди какво правят цели 114 руски дипломати в България

Правителството обмисля сериозно да съкрати броя на руските дипломати у нас, след като изгони заради шпионска дейност повече от десет служители на посолството. Това се разбра от думите на приемиера Кирил Петков в Украйна. 

"Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия? Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България", каза Кирил Петков пред журналисти в предградието на Киев Бородянка.

"Бих предложил много добре да се огледат какви са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Те изгониха голяма част от нашите дипломати. Нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента".

Руски дипломати координират хибридни атаки в България, обясни преди месец Петков във връзка с изгонените малко преди това 10 служители на руското посолство у нас.

България протестира и срещу поведението на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, но Москва не изпрати на нейно място друг дипломат.

Миналия месец правителството извика в София на консултации посланика ни в Русия Атанас Кръстин, като знак на протест срещу скандалното поведение на руската посланичка у нас, но малко по-късно той се върна в Москва.

Митрофанова пък продължи със следвания от нея курс на провокации.