OffNews.bg

Кирил Петков към Костадинов: Като си такъв мъж, защо в момента не си в Украйна?

"Вие защо, като сте такъв мъж, не сте там в момента - в Одеса, за да водите рейсовете и да спасявате българите, а не да се упражнявате на празни риторики тук, от трибуната?"

С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който заяви в пленарна зала, че в Одеса няма сражения, а украинци стрелят по улиците*.

Костадинов обвини правителството, което вчера евакуира и българските дипломати от Украйна, че сега няма кой да защитава българския интерес в страната. Той определи правителството като "национални предатели".  В края на изказването си Костадинов декларира следното:

"В момента в Одеса няма никакви военни действия, освен това, че украинското правителство раздаде на всички, които искат и имат желание оръжия и в момента се стреля, но се стреля от бандитски формирования. Защото няма нито един руски военен (...)"

Премиерът реагира остро на тези му думи и излезе на трибуната:

"Вие знаете ли кои са тези 190 човека, които в момента евакуираме? Знаете ли колко жени и деца има в тези автобуси? Вие защо, като сте такъв мъж, не сте там в момента - в Одеса, за да водите рейсовете и да спасявате българите, а се упражнявате на празни риторики тук, от трибуната?"

След това премиерът обясни, че до късно вечерта евакуираните българи са били извозвани. Костадинов репликира от място с викове, на които Петков отговори така:

"Защо не си в Украйна? Къде си тук, на трибуната?"

Зам.-председателят на НС Мирослав Иванов наложи наказание на лидера на "Възраждане".

*Бележка на автора: От началото на войната Одеса е под ракетен обстрел. Украинското правителство наистина обяви пълна мобилизация и наистина се раздават оръжия. Гърмежи обаче се чуваха от падащите руски снаряди. В неделя украинските власти съобщиха, че 11 военни руски кораба, с по 1 батальон всеки, пътуват към Одеса. Очакванията са Русия да се опита да превземе града към море. Към момента градът е спокоен. Кадри в Туитър от последния час показват как украинците не стрелят, а строят противотанкови съоръжения и укрепват брега.

Building “hedgehogs” to stop tanks out of old tram rails in Odessa. The mayor tells me that he expects an attack any day from Russian naval forces in the Black Sea. pic.twitter.com/aZJw8iXyjQ

— Michael Schwirtz (@mschwirtz) March 1, 2022

People in Odessa bolstering their defence and getting ready for Russian naval forces from the sea pic.twitter.com/brFAVa5jiT

— Fuad Alakbarov ⁠⁠ (@DrAlakbarov) March 1, 2022