OffNews.bg

Караянчева: Готови сме да разговаряме с протестиращите. Изходът не е служебен кабинет

"Може би другата седмица ще има промени в кабинета. Но каквото и да се случи, за мен изходът не е служебен кабинет".

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред журналисти в пазарджишкото село Виноградец. Думите ѝ напомниха за трите замразени оставки на министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов. Те бяха поискани от премиера и обещани, но на другата сутрин - замразени, за да се изчака вотът на недоверие. Мотивът за искането им бе широко разпространеното мнение, че тримата са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"За мен служебно правителство не е изход от ситуацията. Темата корупция е винаги на дневен ред, ние никога не сме бягали от нея. Премиерът при всяко съмнение веднага взема мерки, за разлика от други политически сили и институции", коментира Караянчева. 

За нея е важна стабилността, парламентът имал закони за приемане, чакал го и държавният бюджет.

Служебният кабинет щял да попречи на приемането на закони, които касаят борбата с COVID-19, щяло да е "много сложно без стабилно управление".

"Може би ще има промени в кабинета, които ще разберем следващата седмица. Но каквото и да се случи, изходът не е служебен кабинет. Аз чувам исканията на протестиращите, това са спонтанни протести на хора, които искат нещо различно, има и призиви: "Да свалим правителството", но после какво?"

Караянчева настоя, че ГЕРБ е първа политическа сила.

Председателят на Народно събрание била притеснена и защото "избори до дупка" изтощавали и стрували пари.

"Едни избори са 150-200 млн. лева. Мисля, че това, което предлага управляващата коалиция, е една програма, която има за цел да повиши доходите на хората", каза Караянчева.

Според нея вотът на недоверие срещу кабинета няма да мине, но бил "добра възможност за нас, защото, като гледам мотивите на БСП, те се представят като съорганизатори на протеста".

"Всеки има право да протестира. Това, което искат хората, трябва да бъде чуто от политиците. Мислим как да направим контакт. Има искания, които са осъществими, има основателни искания. Винаги, когато има граждански искания, правителството, парламентът и премиера винаги откликват и чуват, реагират на тези искания. Така че, ние нямаме проблем да влизаме в разговор с хората и го правим", посочи Караянчева и благодари на протестиращите, че са се разграничили от политическите партии, от хората, които са се опитали да ги "яхнат" и да ги направляват и да ги "купуват, едва ли не".