OffNews.bg

Кънев: Напрежението в "Орландовци" е организирано

Има данни, че напрежението в квартал "Орландовци" е организирано, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в Народното събрание.

Той обяви, че от няколко години насам най-острите конфликти, свързани с ромските гета, са именно преди местни избори и човек трябва да е сляп, за да не вижда връзката.

Къдев обаче отказа да коментира кой печели от изострянето на конфликтите в населените места с ромско присъствие. „Нека да не хвърляме тези обвинения, защото след това тези, които пречат, ще наскачат и ще ни нарекат фашисти“, обясни той.

Кънев подчерта, че проблемът с престъпността е много остър и е свързан с изключително тежкото състояние на хората в тези населени места.

Според Кънев възможността в ромските квартали да избухне напрежение е постоянна. Това била причината реформаторите настояват полицията да присъства постоянно в тези квартали и села. Държавата трябва да влезе в ролята си и това нещо трябва да стане веднага, допълни Кънев.

По темата с "Орландовци" се изказа и съпредседателя на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов. Според него в случая от един битов инцидент се разиграва етнически конфликт, който "е разпален вече и гори". По думите му няма как да се търси политическа намеса в конфликта, още по-малко на Патриотичния фронт.

Никой не може да вмени на когото и да било някакво политическо вмешателство, а още по-малко на Патриотичния фронт. Умишлено нито аз, нито колегата ми Каракачанов сме стъпили в Гърмен, няма да отидем и в „Орландовци”. Това не означава, че проблемите ги няма. Има ги и те трябва да бъдат решени, каза Симеонов.