OffNews.bg

Кабинетът назначи таекуондист за почетен консул на България в Белгия

Правителството прие решение за назначаване на Люк Сунье за почетен (нещатен) консул на България в Кралство Белгия със седалище в гр. Лиеж и с консулски окръг, обхващащ територията на регион Валония.

Люк Сунье е роден през 1954 г. в Белгия. От 1966 г. развива спортна кариера последователно в спортовете джудо, карате и таекуондо, като е основател на белгийската федерация по таекуондо, а от 2016 г. е и почетен генерален секретар на Европейската асоциация по таекуондо. В областта на бизнеса има богат професионален опит, контакти и безупречна репутация в страната и региона, за който ще отговаря. Сунье е дългогодишен представител на известна марка наши вина в Белгия. Заради професионалната си ангажираност има много контакти сред деловите и медийни среди в Кралството, които използва активно за популяризирането на българското винопроизводство и страната ни.

Новият почетен консул на България за Валония има идеи за реализиране на проекти и дейности, като организиране на събития и срещи между търговските камари на двете страни, участия на български делегации във форуми, фестивали и концерти, представяне на България във валонски градове, както и обмен на експерти в областта на културата, спорта и туристическия бизнес.

Правителството освободи от длъжност досегашния ни почетен консул в Белгия Марам Стърн.