OffNews.bg

Йорданова внесе искането за освобождаване на Гешев, в него има 9 нови доказателства (обновена)

Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предложението за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, съобщи тя във фейсбук.

Тя внася искането на  основание чл. 175, ал. 1 от Закона за съдебната власт, касаещо наличието на фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Тя внася и девет нови обстоятелства, даващи ѝ основание да поиска оставката на главния прокурор. Посочените обстоятелства са свързани с:

В мотивите предоставени на ВСС се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосновават извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията за освобождаването му от заеманата длъжност.

По време на изслушването си в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси преди няколко часа, тя заяви, че до часове ще внесе искането.

"Въпрос на часове е да бъде внесено исканено. Текат деловите дейности", допълни тя.

Йорданова обясни, че е искала да внесе искането миналата седмица, но заради началото на войната в Украйна е отложила стартирането на процедурата.

В началото на февруари Конституционният съд реши, че правосъдният министър има право да инициира процедура по освобождаването на главния прокурор пред Висшия съдебен съвет. На 15 февруари решението беше публикувано в "Държавен вестник", а след три дни изтече и необходимият срок след обнародването на решението, след края на който процедурата можеше да започне.

Партийната субсидия

Ива Митева от ИТН продложи един от основните приоритети на партията си - намаляването на партийната субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас. За последен път ИТН се опита да намали парите за партиите през бюджета, но опитът бе неуспешен.

ИТН пак пробва, но не успя да намали партийната субсидия

Митева попита дали не е редно изплащането и правилата за субсидиите да се определя от Министерството на финансите, а не от Министерството на правосъдието, както е в момента. Йорданова обясни, че към момента тази тема не е обсъждана в комисия. Не се предвижда и инициатива на правителството за намаляването на субсидията.

ДПС използва войната в Украйна

Цветан Енчев от ДПС заяви, че с оглед на настоящата международна ситуация не е правилно да се закрива специализираното правосъдие. Депутатът от движението се опита да се възползва от войната в Украйна, за да намери аргумент за запазването на спецправосъдието.

От ГЕРБ-СДС също се изказаха против проектозакона за промени в Закона за съдебната власт, в който е заложено закриването на специализираните съд и прокуратура, срещу което от миналата година се обявяват бившите управляващи и ДПС.

Йорданова не влезе в този спор и заяви, че следва коалиционното си споразумение, в което е заложено закриване на спецправосъдието.

*Текстът е обновен в 17:27 ч.