OffNews.bg

Йорданов: БСП е приятелски кръг под формата на партия

"БСП не е просто идейно-политическа партия, става дума за партия, в която действат други фактори - роднински, фамилни връзки, обвързаности с бивши служби на ДС, това е приятелски кръг под формата на партия."

Това заяви в ефира на БНТ председателят на 36-ото Народно събрание Александър Йорданов.

Според Йорданов твърденията, че БСП и ГЕРБ могат да управляват заедно в широка коалиция са опит от страна на столетницата да излезе от критичното положение, в което се намира. Бившият председател на парламента обаче е категоричен, че ако ГЕРБ са "толкова глупави", че да влязат в съдействие с БСП, ще изчезнат, подобно на други формации, които са се обръщали към "Позитано" 20.

"БСП да си почине като партия от властта, да остане за 10 години извън управлението и да видим дали България няма да тръгне по-добре", посъветва Йорданов.

Негов събеседник бе проф. Андрей Пантев, според когото БСП е жертва на антикомунистическа пропаганда.

"25 г. силна антикомунистическа пропаганда, при която е вменено, че БСП, а не ГЕРБ е приемник на комунизма. Нито един от предците на ГЕРБ не идват от Белене и не са измъчени от комунистическите зверства. Все пак хората продължават да гласуват за тази партия", изтъкна Пантев и посочи, че все някой трябва да иска БСП, след като при най-лошите си резултати тя е втора политическа сила.

Пантев посочи, че през последната година в обществото се насажда мнението, че проблемите в държавата могат да се решат чрез "механични промени", каквито са промени в Конституцията, в парламента, стъпки към парламентарна република и пр. По думите на професора, за да се промени ситуацията в страната ни, са необходими вътрешни промени у всеки човек.