OffNews.bg

Иван Костов: Президентът говори като руски агент за влияние. В очите му всички сме войнолюбци

Войнолюбците сме ние - цялата евроатлантическа общност, в очите на президента Радев. Той говори като руски агент за влияние. Не може да има толкова мощни гласове на руски агенти на влияние в България и те да са непрекъснато по телевизията, а ние да очакваме българското общество да се ориентира правилно. Няма как да стане това.

Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНТ. По думите му войната в Украйна ще продължи дълго и това създава сериозни рискове за нашата страна.

Според Костов в тази ситуация националният интерес на България е да се интегрира още по-дълбоко в евроатлантическата общност, което включва бързо приемане на еврото, присъединяване към Шенгенското пространство и модернизация на армията.

"Тази война дестабилизира не само икономиките, но и политически. От тази гледна точка най-важното за България е да влезе колкото се може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция, което означава да станем много по-активни в модернизацията на българската армия, да влезем в Шенген, да въведем еврото. Дори да не сме готови за еврозоната, аз си спомням, че и Гърция не беше въобще готова, но помня, че господин Симитис (Константинос Г. Симитис - бивш премиер на Гърция - бел. ред.) помогна за присъединяването, въпреки че нямаше изпълнение на Маастрихтските критерии, защото имаше по-важни политически цели", каза още Костов. 

Бившият премиер добави, че България има голям проблем в позиционирането си като общество. Според него това, че страната ни не предостави безвъзмездна помощ на Украйна, а продаде арсенал през посредници, не създава голямо доверие в евроатлантическата ни ценност, а политики като тези на БСП и "Възраждане" изтеглят България и я държат в периферията - "в пространството, където се простират съмненията и на ЕС и на НАТО, което поражда съмненията, че не сме достатъчно солидарни с тази политика".

"Проблемът е там, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката и позицията на НАТО и ЕС. От най-високите места - министъра на енергетиката, министър-председателя и президента не говорят и не убеждават българското общество в това, че тази позиция е правилна. Напротив - сеят съмнения", посочи Иван Костов.

Според него в условия за икономически растеж не може да се говори за икономическа криза в България. Инфлацията у нас е допълнително напомпана от политиката по доходите, започната от мандата на Кирил Ананиев като финансов министър и продължена от Асен Василев, смята той.

"Цените на енергията бяха овладени от целенасочена и мощна политика на ЕС и САЩ. Те се пребориха с Путин, а не служебното правителство. Смешно е президентът да говори по този начин, все едно жабата видяла, че подковават вола и вдигнала крак и тя", каза той.

По думите му България е успяла да запълни единия от двата големи разлома, пред които се намира, осигурявайки силна парламентарна подкрепа за военната помощ за Украйна.

"Другата пропаст стои отворена и е все по-дълбока. На практика Борисов управлява - всички ключови органи остават с несменени ръководства. Блокирането на този парламент попречи на това изваждане от ключови позиции на пирамидата, защото това е мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта. И не може тази битка да спре по средата, разбирате ли? И няма как да се преодолее тази пропаст", каза той.

Бившият премиер призова да се изпълнят условията за Плана за възстановяване и устойчивост, които включват съдебна реформа, подсъдност на главния прокурор, отмяна на възможността на висшестоящите прокурори да отменят актовете на нисшестоящите. Това ще помогне и за присъединяването ни към Шенген.

"Не може да се влезе там със служби, на които европейските страни нямат доверие, защото там се разпространява секретна и конфиденциална информация - какви хора влизат, минават и така нататък. Ако не направим тази реформа на службите, ние не можем да спечелим това доверие. Дълбокото интегриране в евроатлантическата общност намалява в голяма степен рисковете за България. Ако останем в периферията, никой няма да мисли добро за нас", посочи той.

Костов коментира и коалицията между "Демократична България" и "Продължаваме промяната", като определи обединението като единственото ново предложение на изборите на 2 април.

"Ако те направят тази коалиция, избирателите ще видят нова формация, показала воля за обединение, решила вътрешните си проблеми и готова да поеме отговорност. Останалото ще е същото. В този смисъл социолозите, които казват, че всичко ще е както си е било, може би не са прави. ДСБ и "Да, България" правят компромис с това обединение, какъвто се прави и в много други европейски страни. Винаги се жертва нещо в такива коалиции и трябва да се попита в името на какво", категоричен е той.

Костов добави, че ще подкрепи избора на ДСБ на националния съвет. 

Според бившия премиер политиката на България спрямо Северна Македония е европейска, но липсва реципрочното отношение: "Европейска политика е пускането на два рейса, водени от Мицоски, да бъдат допуснати в Благоевград, за да поднесат своите цвета на когото те преценят. В обратната посока не виждам това. Ние не се отклоняваме от европейската политика, а този, който го прави, е Северна Македония".

По думите му подобни събития като вчера няма никъде в Европа. "Отказът на Северна Македония да поднесат заедно с българската делегация цветя е нарушаване на договореността между двете страни. Имаше традиция на честване заедно - колко пъти ходиха и премиери, и министри и честваха заедно. Нашият министър (на вътрешните работи Иван Демерджиев -бел. ред.) е отишъл, той е бил там и те не са поискали с него да честват заедно".

Иван Костов припомни, че България първа призна Македония - "те са го забравили отдавна".

"Сега сигурно си мислят, че СССР първи ги е признал. Ние им помогнахме в тежките моменти, когато огромни маси депортирани косовски албанци се стовариха на границата им. Ние бяхме втората страна в света по размер на помощта, която им оказахме, въпреки че и ние тогава бяхме в бедствено положение - забравили са го и това. Ние бяхме тези, които им помогнахме да не стигнат до гражданска война - дадохме им танкове, за да се респектират албанците и да се стигне до Охридското споразумение", обясни той.

По думите му се е натрупа капитал, но е започна да се обезценява и разрушава в момента, в който българите с българско самосъзнание започнаха да създават свои организации в Северна Македония.

"И тогава се оказа, че голяма част от северномакедонския елит гледа към Белград. Това нарушаване и тези репресии към хора с българско самосъзнание - репресии на етническа основа - това е недопустимо и е тотално нарушаване на основни норми. Те трябва да разберат, че прекрачват граници, които идентифицират Европа като общност", каза Иван Костов.