OffNews.bg

ИТН към Мария Габриел: В момента сте един кандидат за премиер без подкрепа

Да направим такъв диалог, който ще доведе до излъчване на редовен кабинет, каза Мария Габриел, номинирана за премиер от ГЕРБ, по време на срещата с "Има такъв народ" днес в парламента.

Тя се обърна към депутатите на Слави Трифонов и каза, че вижда възможност да се сформира екип, който да бъде обединен около трите "А" - амбиция за съставяне на правителство, авторитет на България в Европа, ангажимент към хората.

На третата за деня среща, след тези с ДПС и БСП, Габриел повтори приоритетите си:

Габриел подчерта, че тези приоритети са само основата и те могат да бъдат доразвиване.

На свой ред председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов приветства подхода на ГЕРБ за преговорите и подчерта, че в настоящата ситуация нито една политическа сила не може да управлява сама. Той обаче заяви, че ИТН няма да се съгласи със силово налагане на решения, само защото ГЕРБ е по-голяма политическа сила.

Йорданов каза още, че най-сетне, след две години, ГЕРБ са чули исканията на хората за смяна на главния прокурор Иван Гешев. 

"Замяната на един човек с друг не е съдебна реформа", добави той.

Тошко Йорданов поиска от Мария Габриел конкретни приоритети и срокове. Той нападна и доскорошните си коалиционни партньори от ПП и заяви, че те искали да превърнат КПКОНПИ в бухалка. И декларира, че ИТН няма да допусне реформирани структури да се превръщат в репресивни органи.

"В момента сте един кандидат за премиер без подкрепа. За да я получите от парламента, трябва да се търси съгласие от повече политически партии", заключи той.

В момента срещата е закрита за медии. Очакват се изявления след края ѝ.