OffNews.bg

Има и други държави с концесионна такса от 1% в златодобива, Сидеров дължи 10 лв.

Икономистът Владимир Каролев твърди, че в страни като Австралия, Бразилия, САЩ, Канада концесията за златодобив е 1 % или дори по-малко. За това той иска Волен Сидеров да му изплати 10 лева.

По-рано днес лидерът на партия "Атака" заяви от трибуната на Народното събрание, че ще даде 10 лева на всеки, който му посочи друга държава в света, в която концесионната такса за добив на злато е толкова ниска, колкото у нас - по думите му 0,7% от печалбата на находището. 

Каролев приел предизвикателството на Сидеров и само няколко часа след това изпратил писмо, озаглавено "Предизвикателство за награда от 10 лева от г-н Сидеров в НС" до парламентарната група на "Атака", в което е дал примери за такива страни и си иска обещаните пари, които смятал да даде за благотворителност.

"Ако ми бъде одобрена наградата, ще искам Сидеров да дари 10-те лева на благотворителна кауза. Можете да ми помогнете с нейния избор", написа Каролев в профила си във Facebook.

Според Каролев има няколко вида концесионна такса, като у нас прилагаме такава върху стойността на добитото, но има страни, в които се облага печалбата от дейността.

"Например, 16% такса върху печалба от около 7-8% ще бъде по-малко от 1% (ако и когато компанията изобщо има нетна печалба)", пише икономистът в имейла си.

Той дава като примери в подкрепа на тезата си, че у нас концесията не е най-ниската на света, като посочва Австралия (1%), Бразилия (1%), Чили (от 0%), Китай (от 0,5%), Перу (от 1%), Южна Африка (от 1%), САЩ (от 0%) и Канада, където методът бил друг, но процентът вероятно бил по 1%.

По думите на Каролев държавите, с които е дал пример, практически са "водещите държави в тази индустрия".